Jaapanlane tõstis Kadriorus jalutusraja puulatvadesse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva keskpäeval avaneb Kadrioru pargis külastajatele linnainstallatsioonide festivali Lift 11 viimane teos – Jaapani arhitekti Tetsuo Kondo «Rada metsas».


Tegemist on parki ehitatud käänulise teerajaga, mida mööda saab kõndida üsna kõrgele pargipuude okste vahele ning vaadata parki hoopis teise nurga alt.

«See teos kutsub sinna, kuhu me tavaliselt ei satu, kutsub puude vahele kulgema. Tundke lihtsalt rõõmu arhitektuurist ja loodusest ning sellest, kuidas kaks asja koos mõjuvad» soovitas Lift11 üks kuraatoritest Margit Aule.

Nelja kuu jooksul on Tallinna linnaruumi ilmunud kümme Lift11 kohaspetsiifilist teost, mis leiti avaliku ideekonkursi kaudu. Tetsuo Kondo installatsioon «Rada metsas» valmis otsetellimusel ja see haakub Kadrioru lossis avatud Tallinna arhitektuuribiennaali näitusega 11Flirts.

95 meetri pikkust puudevahelist teed kannab painutatud terastoru, mis seisaks ka iseseisvalt püsti ning on ainult kergelt kinnitatud puutüvede külge, nii et ükski puu ei saa kannatada.

Tetsuo Kondo sõnul kulus teeraja kokkumonteerimiseks kaks päeva. Raja sissepääs või algus on pargitee poolt vaadates vasakpoolne. Kuid sellest ei maksa arhitekti sõnul otsida mingit varjatud tähendust. Raja algus ja lõpp on kindlaks määratud vaid seepärast, et inimesed liiguksid ühes suunas ja ei peaks kitsal rajal üksteisest mööda trügima.

«Rada metsas» jääb Kadrioru parki neljaks nädalaks, 24. septembrist 22. oktoobrini. Installatsioon on turvafirma G4S Eesti ööpäevaringse valve all ning hilisõhtul ja öösel puude vahele uitama ei pääse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles