Teadlaste ööl saab tehnikaülikoolis ka ritsikaid osta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küborg TTÜ galeriis putukate näitusel.
Küborg TTÜ galeriis putukate näitusel. Foto: Toomas Huik

Tänasel teadlaste ööl on Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) galeriis Futurum ka õhtul avatud näitus, kus saab tutvuda putukate mitmekesise maailmaga ning sellega, kuidas putukad on olnud inspiratsiooniallikaks inseneridele, kunstnikele ja muusikutele. Kohapeal saab osta ka raagritsikaid.

Galerii stendil on võimalik näha TTÜ-s konstrueeritud parverobotit, mille loomisel on teadlased ja insenerid aluseks võtnud sipelgate käitumise ja omavahelise suhtlemise põhimõtted. Parverobotid, näiteks robottolmuimejad suhtlevad üksteisega ning jagavad infot just samamoodi kui sipelgad.

Päikesepaneelide konstrueerimisel on aga TTÜ teadlased ja insenerid eeskujuks võtnud kiili ja ööliblikate silmad.

Üks huvitav ja kiiresti arenev suund tehnika vallas on küborgide ehitamine. TTÜ sellega veel otseselt ei tegele. Küll saab aga galeriis ammutada teavet mujal maailmas loodud küborgide kohta. Küborg on elus putukas, mille seljale on kinnitatud mikrokiip või andur, mille kaudu saab putukat juhtida vajalikus suunas.

«Näiteks kui on toimunud maaväring ning inimesed on kuskil rusude all kinni, siis saab küborgid juhtida kohtadesse, kuhu inimene või koer juurde ei pääse, et sealt vajalikku infot hankida,» selgitas TTÜ muuseumi direktor Liia Rebane.

Samuti on galeriis näha miniatuurseid lennuroboteid, mille loomisel on eeskuju võetud kiilidest. Samas on väljas kaks infokioskit, kust iga külastaja saab sisukorra järgi valida teda huvitavaid teemasid. Näiteks on seal video USA-s ehitatud kergest veesõidukist, mille konstrueerimisel on eeskujuks võetud vee peal liugleva putuka käitumine. See laevuke on ehitatud nii, et inimesel oleks seal võimalikult mugav olla, ka suure lainetuse korral.

Galeriis on väljas ka erakollektsionäär Allan Selini putukaekspositsioon. Kodus on tal umbes 400 000 putukat tervest maailmast. Näitusele on välja valitud põnevamad neist. Näiteks on seal üks täismehe kämbla suurune Tais kinni püütud liblikas. Rebane rääkis, et Selin oli selle liblika kookoni Tais oma kotti pannud ning üllatus tõeliselt, kui kodus kookonist liblikas koorus.

«Peale putukate ja insenerilahenduste on meil siin aga väljas ka kunsti,» ütles Rebane. «Näiteks võivad külastajad vaadata Jaan Toomiku tehtud sotsiaal-psühholoogilist lugu tüdrukust, kes Oleviste kiriku koguduse ees räägib oma elust. Ekraanil on aga samal ajal näha video korterist, mis on pungil täis prussakaid. Niisugune kooslus peaks tekitama igasuguseid mõtteid. Mina olen kuulnud pärast selle filmi vaatamist lastega pere ema juttu lapsele, et vaata nüüd, mis võib juhtuda, kui sa oma tuba ei korista.»

Galerii teise seina peal jooksb soomlaste Hannes Vartiaineni ja Pekka Veikkolaineni seitsme minuti pikkune film «Putuka surm». Filmi mõte on selles, et putukas lendab valguse suunas ning kui ta valguseni jõuab, siis saab ta surma. Film oli menukas ka Pöffil.

Galerii ühe seina peale on riputatud ehtne liblikate püüdmise lina, mille peal näidatakse filmi liblikate püüdmisest.

Tänasel teadlaste ööl müüb Allan Selin huvilistele ka elusaid raagritsikaid , mis näevad välja nagu oksad. Selin kasvatab neid kodus. Rebase sõnul müüdi raagritsikaid ka putukanäituse avamisel ning äri läks siis üllatavalt hästi.

Näitus TTÜ galeriis jääb avatuks järgmise aasta 31. maini.

Teadlaste öö ajakava leiab Ahhaa keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles