Keskerakond palub Ilvesel uus valimiskord tagasi lükata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimissedelid.
Valimissedelid. Foto: Peeter Langovits

Keskfraktsioon saatis täna president Ilvesele kirja, paludes eile riigikogus vastuvõetud kohalike omavalitsuste volikogude valimise seadus tagasi lükata, sest see on põhiseadusega vastuolus.

Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar pöördus täna kirjalikult president Toomas Hendrik Ilvese ja õiguskantsler Indrek Tederi poole seoses kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse(KOVVS) muutmise seaduse vastavusega põhiseadusele, teatas fraktsiooni pressiesindaja.

«Keskerakonna hinnangul on arvestamata jäetud valimiste ühetaolisuse ja proportsionaalsuse põhimõtetega,» ütles Keskfraktsiooni esimees Vilja Savisaar.

Tema sõnul on eile vastu võetud seadus vastuolus põhiseadusega ja seetõttu palub ta presidenti jätta seadus välja kuulutamata ning saata see parlamenti tagasi uuesti arutamiseks.

Õiguskantslerile saadetud pöördumises palub Savisaar kontrollida, kas eile muudetud kujul riigikogus vastu võetud KOVVS vastab põhiseadusele, sest valija hääle kaal on endiselt ühe omavalitsuse üksuse piires valimisringkondade vahel mitmekordne.

Riigikogu tähelepanu kohalike omavalitsuste valimistel kehtivale põhiseaduse rikkumisele juhtis novembri alguses õiguskantsler Indrek Teder.  «Praegune süsteem teeb peaaegu sama välja, kui näiteks Pirita valijal oleks neli häält ja Lasnamäe valijal üks hääl,» tõi õiguskantsler toona probleemi mõistmiseks kujundliku võrdluse.

Eile vastu võetud seaduse kohaselt jagatakse kohalikel valimistel vähemalt pooled mandaadid edaspidi ringkondade ning ülejäänud erilise kompensatsioonimehhanismi abil, mis võtab arvesse, et mõni linnaosa on suurem.

Samuti näeb seadusemuudatus ette volikogu kohtade jaotamisel modifitseeritud D`Hondti süsteemi asendamise tavalise D`Hondti süsteemi vastu.

Modifitseeritud D`Hondti süsteem soosib enim hääli saanud erakonda, andes talle lisakohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles