Molodoje Slovo: austame sõjamehi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee veteranid tähistasid pronkssõduri juures Tallinna vallutamise aastapäeva.
Punaarmee veteranid tähistasid pronkssõduri juures Tallinna vallutamise aastapäeva. Foto: Priit Simson

Täna Kaitseväe kalmistul auvahtkonnas seisnud noorteorganisatsiooni Molodoje Slovo liikmed ei taha oma sõnul kellelegi vastanduda, vaid mälestavad lihtsalt II maailmasõjas langenud sõjamehi ning austavad elavaid.


Nii veteranide kui neid meeles pidanud noorte sõnul on II maailmasõjast osavõtnute liigitamine stiilis meie-nemad vaid konfliktist huvitatud poliitikute käsitlus, mis varem või hiljem leiab koha ajaloo prügikastis.

Noorte Vene kaasmaalaste organisatsiooni Molodoje Slovo esimehe Anton Družkovi sõnul on ühenduse liikmetel oma kindel kodanikupositsioon, mida nad ei häbene näidata. «Me hoiame elavana mälestust II maailmasõjast ja austame veterane. Tänane auvahtkond on mõeldud selleks, et mälestada langenuid ja osutada austust nendele sõjameestele, kes veel elavad,» rääkis Družkov.

«Me ei ole antifašistid. Antifašism on Eestis võtnud mingi kummalise vormi. Inimesed kogunevad, kannavad mingeid arusaamatuid loosungeid ja plakateid. Meie mälestame langenuid ja austame neid, kes veel elavad. Kui keegi püüab Eestis elavate erinevate rahvuste vahel mingit konflikti üles puhuda, siis seda meie ei toeta,» lisas ta.

Ka veteranide organisatsiooni üks juhte Vladmir Metelitsa leidis, et küll sõjast osavõtnute üksteisele vastandamine varem või hiljem lõpeb. «Me juba liigume selles suunas. Aga siin on oma mõju propagandal ja üksikutel poliitikutel, kes deklareerivad, et me olevat Eesti okupeerinud,» tõdes veteran.

«Me ei okupeerinud Eestit. Vaadake ajaloolisi kinokroonikaid. Vaadake, missuguse rõõmuga inimesed meid vastu võtsid. Seda ei ole võimalik võltsida. Mul on säilinud fotod Eesti Laskurkorpuse sisenemisest Tallinna. Missuguste lillesülemitega inimesed neid vastu võtsid! See ei olnud vale, see oli tõde! Seal polnud mitte ühtegi kurba või tigedat nägu. Aga II maailmasõja tulemuste omamoodi tõlgendamist esineb ka teistes riikides, mitte ainult Eestis,» lausus Metelitsa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles