TV3: ärimaal asuvate Tallinna korterite maamaks tõuseb

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimaal asuv kortermaja.
Ärimaal asuv kortermaja. Foto: Kaader TV3 videost

Kuigi Tallinn vabastab maamaksust kodualuse elamumaa kuni 1500 ruutmeetri ulatuses, võib sadasid tallinlasi peagi tabada ebameeldiv üllatus, et nende maamaks on hoopis 66 protsenti tõusnud, sest nende korter asub ärimaal.

Praegu on linnaplaneerimisametisse laekunud kaheksa murelikku avaldust, kus inimesed paluvad detailplaneeringu sihtotstarbe kiiret muutmist, kuna nende kortermaja asub ärimaal, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Järgmise aasta esimesest jaanuarist tõuseb ärimaal asuvate korterelamute maamaks 1,5 protsendilt maamaksustamise hinnast 2,5 protsendile.

Endine Tallinna linnavolikogu liige Valdo Randpere tõi ärimaal asuvate korterelamute näiteks Sõpruse puiesteel asuva maja, kus tegutseb Pihlaka kohvik, Pärnu mnt 110 asuva Osten Tori hoone, Pirita rannahoone ja kaks Rocca al Mares asuvat maja. Tema sõnul määras detailplaneeringuid majade ehitamise ajal raha, mitte see, et maa tegelik kasutusotstarve planeeringule vastaks.

Linnavaraameti maa hinna osakonna juhataja Tormi Tabor soovitas oma elamualuse maa sihtotstarvet kontrollida maakatastri maaregistrist. Halva üllatuse osaliseks saanud peavad endale kiiremas korras esindaja – näiteks korteriühistu esimehe – leidma ja pöörduma linnavaraametisse, et detailplaneeringu sihtotstarvet muuta.

Tähelepanelikud peaksid olema ka kõik need, kelle kortermajas on kasvõi üks kauplus või büroo, kuna ka sellised majad võivad osaliselt ärimaana arvel olla. Tabori sõnul kontrollitakse elamute järgmise aasta maksuvabastuse tingimustele vastavust 1. jaanuar 2012 seisuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles