Tallinn trükkis 15 000 eksemplari e-valimiste vastast raamatut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnakatselei raamat «Tänane internet ei ole e-valimisteks valmis»
Tallinna linnakatselei raamat «Tänane internet ei ole e-valimisteks valmis» Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee lugeja andis teda, et eile potsatas tema postkasti Tallinna linnakantselei poolt tellitud raamat «Tänane internet ei ole e-valimisteks valmis», mida linn on lasknud 25 000 euro eest trükkida 15 000 eksemplari.

Tegemist on Keskerakonna vaateid tutvustava e-valimiste vastase üllitisega, sest just see erakond on rõhutanud, et e-valimiste korraldamine interneti kaudu ei ole turvaline ega taga usaldusväärseid tulemusi.

Tallinna linnakantselei teatas, et üllitise tiraaž oli 15 000. Küsimusele, kui palju raamatu kujundamine ja trükkimine linnale maksma läks, linnakantselei millegipärast ei vastanud. Samas võib aga iga huviline lugeda linnavalitsuse tänavuse 8. juuni istungi materjalidest, et linnavalitsuse reservfondist eraldatakse linnakantseleile 25 000 eurot omavalitsusfoorumi materjalide alusel raamatu koostamiseks, kujundamiseks, trüki ettevalmistamiseks ja trükkimiseks.

Kõne all olev omavalitsusfoorum toimus tänavu 29. aprillil ning selle teema oligi e-valimised. Linnakantselei vastuses on kirjas, et vastu tulles teistele kohalikele omavalitsustele otsustas Tallinna linnakantselei anda välja kogumiku foorumil peetud kõnedest ja ettekannetest, aga ka teiste analüütikute seisukohtadest.

Linnakantselei väitel on raamatut jagatud kõikidele Eesti raamatukogudele, Tallinna koolidele, linnaosadele ning inimestele, kes selle vastu huvi on tundnud. Samas eitab linnakantselei raamatu laialikandmist linlaste postkastidesse ning seega ei ole niisugusele toimingule ka sentigi kulutatud.

E-valimiste vastane raamat on trükitud kriitpaberile ning kujundatud värviliste piltide ja graafikutega. Üllitise esimestel lehekülgedel ilutsevad Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti ning linnapea Edgar Savisaare värvilised pildid. Samas on ära trükitud ka nende ettekanded omavalitsusfoorumil. Raamatu lõpus on ka vene- ja ingliskeelne sisukokkuvõte.

Tallinna linnavolikogu sotside fraktsiooni esimees Jaak Juske taunis linlaste raha kulutamist propagandaraamatu trükkimiseks. Ta lisas, et linnal on tunduvalt olulisemaid asju, kuhu raha suunata. Linn peab korras hoidma koole ja lasteaedu, samuti teid ja tänavaid. Selleks otstarbeks tihti raha ei jätku. Võimuerakonnale leitakse aga alati vahendeid. See on Juske sõnul poliitiliste valikute küsimus.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Õnne Pillaku sõnul on niisuguse raamatu trükkimine järjekordne näide sellest, kuidas Tallinna linna ja Keskerakonna rahakott segamini on läinud. Ta lisas, et kui 2007. aastal olid linnavalitsuse meediakulud ligi 732 000 eurot, siis tänaseks on see summa tõusnud üle 1,5 miljoni euro, millele lisandub veel Tallinna TV-le kulutatav 1,9 miljonit. Reformierakond ei pea niisugust käitumist kindlasti õigeks. Keskerakonna propaganda asemel tuleks see raha suunata linna päris probleemide lahendamisele, millest kaks põletavamat on auklikud tänavad ning lasteaedade alarahastamine.

Eile jättis riigikohtu põhiseadusliku järelvalve kolleegium läbi vaatamata Tallinna linnavolikogu taotluse, millega volikogu soovis põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks tunnistada kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduses elektroonilist häletamist puudutavat regulatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles