Riigikohus tagastas Tallinna linna e-valimiste teemalise taotluse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu istungisaal.
Riigikohtu istungisaal. Foto: Sille Annuk

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis täna läbi vaatamata Tallinna linnavolikogu taotluse, millega volikogu soovis põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks tunnistada kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduses elektroonilist hääletamist puudutavat regulatsiooni.

Riigikohus märkis, et kohaliku omavalitsuse volikogu võib taotleda seaduse sätte põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks tunnistamist üksnes siis, kui see säte on vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega, teatas kohtu pressiesindaja.

Riigikohus leidis, et valimiste ühetaolisuse põhimõte, millele Tallinna linnavolikogu tugines, ei ole vaadeldav kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatisena, mistõttu pole Tallinna linnavolikogu taotlus lubatav.

Tallinna linnavolikogu otsustas juuni alul taotleda riigikohtult kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadusest e-hääletamist võimaldava sätte kehtetuks tunnistamist.

«Praegu teevad erinevaid hääletamisvõimalusi kasutavad valijad oma otsuseid õiguslikult täiesti erinevalt reguleeritud tingimustes. Süsteemi analüüsimiseks ja põhiseadusega vastavusse viimiseks on enam kui üks tõsine põhjus,» selgitas volikogu esimees Toomas Vitsut.

Tallinna hinnangul rikub kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse (KOVVS) § 50 põhiseaduse §-st 156 tulenevaid valimisõiguse põhimõtteid, mille järgi peavad valimised olema üldised, ühetaolised ja otsesed ning hääletamine on salajane. Osundatud KOVVSi säte on põhiseadusega vastuolus eelkõige seetõttu, et e-hääletamise ja paberkandjal hääletamise regulatsioon ei kattu, leiab Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles