Kirjanduslaat täidab laupäeval Kadrioru lasteraamatutega

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk mulluselt raamatulaadalt.
Hetk mulluselt raamatulaadalt. Foto: Peeter Langovits

Laupäeval peetakse Kadriorus Eduard Vilde Muuseumi esisel platsil neljandat korda suurt eesti kirjanduse laata, kuhu saab tulla raamatuid ostma, müüma ja vahetama.


Laat käib laupäeval, 17. septembril kella 11–17 aadressil Roheline Aas 3 ning tänavu keskendutakse seal lastekirjandusele. Nii tulevad väikeste ja suuremategi lugejatega kohtuma teiste seas ka tuntud lastekirjanikud Piret Raud ja Mika Keränen, kes joonistavad pilte ning räägivad oma tegelaste sünnist ja kasvamisest.

Vilde muuseumi juhataja Kairi Tilga sõnul on tal eriliselt hea meel, et seekord sai laada teemaks just lastekirjandus. «Lugemisarmastus saab alguse ikka lapsepõlvest. Kadriorg on mõnusalt looduskaunis koht, mis meenutab suve vanaema juures ka koolilastele ning lapsevanematel on võimalus juba vargsi jõuluvana kingikoti peale mõelda,» sõnas ta.

«Sügislaada «Klassiku akende all» eripäraks on alati olnud keskendumine vaid eestikeelsele ja -meelsele kirjandusele, teisisõnu püüame kõrvale jätta tõlketeosed, mis sageli omamaist varjutama kipuvad. Nii saame toetada kodumaist kirjandust ja oma rahvuskaaslastest algupäraseid autoreid,» lisas ta.

Kümnekonna kirjastuse, Uuskasutuskeskuse, kirbuturu ja raamaturingluse toel saab tulla raamatuid müüma, ostma ja vahetamagi. «Maitsta» ja «nuusutada» saab nii uusi kui ka kasutatud teoseid. Muu hulgas on eksponentide seas ka näiteks Kihnu Kultuuri Instituut, kes võtab kaasa ka kohaliku pillimehe.

Kuna tänapäeval on oluline, et laps lisaks ekraanile ka raamatusse ihkaks vaadata, on kõik lapsevanemad oodatud tasuta põnevale minikoolitusele «Kuidas tõsta lapse lugemishuvi?», mille viib läbi MTÜ Eesti Lugemisühing. Samas on muuseumi verandal Tallinna keskraamatukogu eestvedamisel avatud lõbus laste lugemispesa, mis pakub kogu päeva põnevat tegevust nii uutele kui ka juba vanadele sõpradele.

Lisaks ootab lapsi Jänku-Juss, kelle taskusse mahub palju toredaid auhindu Nukuteatrilt ja Põltsamaa Felix AS-ilt. Samuti toimuvad äraarvamismängud ja valitakse laste lemmikraamatuid. Tegevust ja uudistamist jätkub kogu perele. Ja muidugi on avatud sügisene õuekohvik ning uudistajaid ootab ka Vilde muuseumi naaber Kadrioru Seltsimaja, mis sel puhul täitunud kirjandusliku sisuga.

MTÜ Raamaturing korraldab laadal raamatuvahetuspäeva, kus kõik soovijad saavad oma loetud raamatud vahetada uute vastu. «Võtke oma lemmikraamatud kaasa, kogus pole tähtis, võib tulla nii ühe raamatuga kui ka mitmega vahetama. Kuna rõhk on Eesti kirjandusel ja eriti lastekirjandusel, siis palume ka vahetuseks tuua nimetatud raamatuid,» soovitas Raamaturingi esindaja Rene Noni.

MTÜ Raamaturing on loodud eesmärgiga koguda kokku inimestelt kasutatud raamatud ja need annetada koolide raamatukogudele. Raamatud mida koolid ei soovi on müügis nende kogumispunkt/antikvariaadis Telliskivi Loomelinnakus. Seal võetakse ka annetajatelt raamatuid vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles