Keskerakond andis Tallinna valimissüsteemi muudatustele turmtuld

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures. Foto: Raigo Pajula

Riigikogu Keskerakonna saadikud andsid täna parlamendis turmtuld Tallinna valimissüsteemi muudatustele, mis aga läbisid teise lugemise ning peaksid tulema lõplikuks hääletamiseks uuesti riigikogu ette homme.

Reformierakondlaste Hanno Pevkuri, Erik Salumäe, Taavi Rõivase, sotsiaaldemokraat Hannes Rummi, Isamaa ja Res Publica liikme Urmas Reinsalu ning rohelise Marek Strandbergi ettepanek suurendaks Tallinna volikogu liikmete arvu praeguselt 63-lt 79-le ning tooks lisaks linnaosade kaupa olevatele valimisnimekirjadele sisse ka ülelinnalise nimekrija, mis oleks aluseks uuele kompensatsioonimehhanismile.

Keskerakondlased Mailis Reps, Kadri Simson, Evelyn Sepp, Kalev Kallo, Toivo Tootsen ja Vilja Savisaar märkisid aga parlamendis toimunud arutelul ning eelnõu ette kandnud Reinsalule küsimusi esitades, et kuue saadiku ettepanek ei kaota ära probleemi, et lasnamäelase hääl on praegu ligi neli korda nõrgem kui piritalase oma.

Savisaar süüdistas Reinsalut ka häbematuses ning Sepa sõnul peaks Reinsalu omaaegne riigiteaduste õppejõud olema mehe taolises ettekandes sügavalt pettunud.

Lasnamäelase hääle nõrkuse tingib praegu asjaolu, et kehtiva kaheksa ringkonnaga süsteemi kohaselt lähevad pooled volikogu kohad jagamisele kaheksa linnaosa vahel võrdselt ning ülejäänud kohad arvestades valijate arvu linnaosades. Nii läheb praegu Pirital jagamisele 5 mandaati ning Lasnamäel 13, kuid pelgalt valijate arvu arvestades peaks need numbrid olema 2 ja 18.

Lasnamäelase ja piritalase hääle suurt erinevust rõhutas ka praegust Tallinna valimissüsteemi põhiseadusega vastuolus olevaks pidav õiguskantsler Indrek Teder, kes valimissüsteemi muutmise ka riigikokku tõi.

Tootseni ja Savisaare sõnul suurendab eelnõu veelgi valijate hääle erinevust. Tootsen päris Reinsalult ka seda, miks ei tuldud välja ideega muuta Tallinn üheks ringkonnaks, mis oleks automaatselt eri linnaosa valijate hääle võrdseks teinud.

Reinsalu sõnul oleks see aga suurendanud väiksemate linnaosade identiteediprobleemi ehk nende mõju volikogus oleks liiga väikeseks muutunud.

Riigikogus oleva eelnõu kohaselt jagatakse vähemalt pooled mandaadid edaspidi ringkondade ning ülejäänud erilise kompensatsioonimehhanismi abil, mis võtab arvesse, et mõni linnaosa on suurem.

Samuti näeb eelnõu ette volikogu kohtade jaotamisel modifitseeritud D`Hondti süsteemi asendamise tavalise D`Hondti süsteemi vastu. Modifitseeritud D`Hondti süsteem soosib enim hääli saanud erakonda, andes talle lisakohti.

See on viimastel Tallinna valimistel olnud just kasulik Keskerakonnale, kes kolm aastat tagasi sai 41 protsenti valijate häältest, kuid pisut üle poole volikogu kohtadest ning naudib pealinnas ainuvõimu.

Keskerakond tegi ka ettepaneku teine lugemine katkestada, kuid see ei leidnud toetust.

Reinsalu väitis, et uus süsteem tagab palju täpsema suhte saadud häälte osakaalu ja saadud volikogu kohtade arvu vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles