Lang: Vene Teatri maja tuleb kasutada teatritegemiseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teater.
Vene teater. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kultuuriminister Rein Lang rõhutas riigikogu infotunnis rahvasaadikute küsimustele vastates, et Tallinnas asuvat Vene Teatri maja tuleb kasutada sihtotstarbeliselt teatritegemiseks, mitte pidada seal ööklubi.

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski küsis ministrilt selgitust ähvarduste kohta võtta teatrilt ära selle maja. «Kaks päeva tagasi Vikerraadio saates esinedes ütlesite Vene Teatri kohta: «Selline olukord, kus peetakse imeilusat maja Tallinna kesklinnas, mida ei kasutata teatri tegemiseks, see lõpeb ära.» Kuna mina ei ole ei kultuuriekspert ega ka jurist-santehnik, nagu teie ennast nimetate, siis mina ei saanud päris täpselt aru, mida te sellega mõtlesite. Kas te võiksite seda selgitada? See kõlab ähvardusena teatrilt maja ära võtta,» leidis Ossinovski.

«Kui teised teatrid kasutavad nende käsutuses olevat analoogset kinnisvara, nagu on täna Vene Teatril, see on üks suur teatrisaal ja sellele lisanduvad black-box'id, õigemini, etenduse andmiseks on neil sobilik üks, aastas keskmiselt 300 etenduse andmiseks statsionaaris, siis Vene Teatris on see number üle poole väiksem ja järgmiseks hooajaks kavandatakse 79 etendust,» tõdes Lang.

«Teiseks kasutatakse seda maja kellegi Iljini poolt sõlmitud rendilepingu alusel ka ööklubi tegevuseks, mis alustab teinekord sellisel hetkel, kui Vanemuise külalisetendus ei ole veel lõppenud. Kultuuriministeerium kindlasti ei kavatse taluda sellist olukorda, kus teatrimaja kasutatakse ebasihipäraselt, mitte teatri tegevuseks, aga ööklubi tegevuseks või siis mingiks muuks tegevuseks. Siin ei ole mingisugust puutumust vene professionaalse teatri tegevusega, vene professionaalne teater kindlasti Eestis jätkab tegevust, aga mööname, et seal on juhtimisprobleeme,» sõnas kultuuriminister.

Ossinovski uuris edasi teatrimaja äravõtmise kohta. «Kui teatris on juhtimisprobleeme, et kas need lahenevad siis kui me võtame sellelt teatrilt maja ära? Ja lisaks ma ei saa päris täpselt aru, et miks te arvate, et teatrit ei kasutata teatri tegemiseks? See, et eelmisel aastal mängiti seal 228 korda ja toodi 8 uut näidendit lavale, arvestades neid samu juhtimisprobleeme ja suhteliselt keerulist finantsolukorda – minu meelest on see küllaltki märkimisväärne tulemus! Ja see, et algaval hooajal mängitakse 79 korda, see on ju ainult oktoober, november, detsember, et aasta lõikes tuleb natuke rohkem, ma arvan, et taas kord üle 200,» väitis Ossinovski.

«Ma ei ole veel kuulnud sellist asja, et keegi kavatseks tingimata teatrilt maja ära võtta, aga maja tuleb kasutada teatri tegemiseks, see on kultuuriministeeriumi seisukoht. Ja kui Vene Teater üksi ei suuda seda maja koormata oma etendustega, tuleb see avada külalisetendusteks teistele teatritele, mida seni ei ole tehtud. Kaasaarvatud muide professionaalsetele vene truppidele Ida-Virumaalt, mida on meil kaks. Narvast teater Ilmarine ja Kohtla-Järvel teater Tuuleveski, keda mingitel seletamatutel põhjustel sinna mängima pole lastud,» rääkis Lang.

«Teatrimaja tuleb kasutada sihtotstarbeliselt teatri tegemiseks, mitte ööklubi tegevuseks või mingiks muuks tegevuseks. Ja seda liini kavatseb kultuuriministeeriumi jätkata ja siin ma ei näe küll ühtegi põhjust taganeda oma sõnadest ja kellegi ees vabandada. Mingit kahju ei ole Vene Teatrile sellega tekitatud. Vastupidi, Vene Teater võiks hakata korralikult tööle!» leidis kultuuriminister Lang.

«Vene kogukonnal on vaja Eestis oma professionaalset teatrit. Ja ka organisatsiooniliselt peaks ta olema kindlasti olemas, mitte ainult projekt-truppide näol. Kas ja kuidasmoodi seda tagada, see on miljoni dollari küsimus. Viimase kümne aasta jooksul on proovitud erinevaid variante, ükski seni töötanud ei ole. Isegi kõige professionaalsemad teatrijuhid ei ole saanud hakkama Vene teatri juhtimisega. Ehk siis loodame väga, et praegune teatrijuht Jantšek sellega hakkama saab. Aga kindlasti peab teatril olema ka nõukogu, kes aitab, abistab ja suunab teatri juhatust, ja ka selle nõukoguga, mööname, on probleeme,» nentis Rein Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles