Saue hiigelpreemia rabas võidusamba autorit

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue linnapea Orm Valtson.
Saue linnapea Orm Valtson. Foto: Raivo Tiikmaa

Võidusamba autor, Saue linnavolikogu liige Rainer Šternfeld oli üllatunud, kui linnavalitsuse suurtest preemiatest kuulis, Harjumaa reformierakondlaste juht Leino Mägi peab preemiaid vastuvõetamatuks.


Saue linnapea, reformierakondlane Orm Valtson maksis linnavalitsuse liikmetele 60 000–90 000-kroonised preemiad. Mitu ametnikku said väiksemaid, kahe-kolme kuupalga suurusi lisatasusid. Järgmisel nädalal peab volikogu otsustama Valtsoni enda preemiasumma.



Saue linnavalitsuse liikmeil on tavaks saada kaks korda aastas preemiat ehk n-ö 14 palka. Väidetavalt kevadel linnavalitsus preemiat ei maksnud, asudes see-eest aasta lõpul palgafondi tühjendama.



6000 elanikuga Sauel on võimul peamiselt Reformierakonnast ja IRList koosnev koalitsioon.


Linnavolikogu liikme, võidusamba autori Rainer Šternfeldi sõnul tuli preemia üllatusena nii temale kui ka paljudele teistele. «14 kuupalga maksmisel on Sauel pikk traditsioon,» märkis IRLi poliitik Šternfeld. «Volikogu käest keegi luba ei küsi, sest linnapeal on volitused otsustada.»



Saue volikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo märkis, et see on ebanormaal­ne, kui tuima näoga kolm kuupalka preemiaks makstakse. «Kui praegu saab keegi ühe kuupalga preemiaks, siis peaks olema õnnelik,» lausus Lillo.



Riigikogulane, Reformierakonna Harjumaa piirkonna juht Leino Mägi nimetas Saue juhtide tegu näotuks, lisades,  et parteikaaslaste hukkamõistu neil ilmselt oodata pole.



«Reformierakonna Harjumaa juhid on enamasti kauaaegsed omavalitsusjuhid, keegi teisele midagi halba öelda ei taha,» ütles ta. «Olen mõne inimesega Sauel rääkinud, aga keegi ei põe preemiate maksmise pärast.»



Valtson jäi ise eile kommentaarideks kättesaamatuks. Saue linnapea palk koos hüvedega on võrreldav 400 000 elanikuga Tallinna linnapea omaga. Muu hulgas saab Valtson 20-protsendilist esindustasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles