Linnahallist võib saada ooperimaja

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia juht Aivar Mäe peab ooperiteatri rajamise sidumist linnahalliga liiga värskeks, et sellest täpsemalt kõnelda.
Estonia juht Aivar Mäe peab ooperiteatri rajamise sidumist linnahalliga liiga värskeks, et sellest täpsemalt kõnelda. Foto: Peeter Langovits

Samal ajal kui Tallinna linnavalitsus jätkab linnahalli tuleviku osas läbirääkimisi USA firmaga Tallinn Entertainment LLC ühisettevõtte loomiseks, on konverentsi-kontserdikeskuse rajamise idee kõrvale tekkinud teinegi – ehitada linnahall ümber ooperimajaks.

«Ooperimaja mõte on välja käidud,» ütles abilinnapea Taavi Aas, viidates võimalikule koostööle Estonia teatri ja selle juhi Aivar Mäega. «Ma ei lükkaks veel ühtegi ideed kõrvale,» osutas ta samas USA firmaga peetavatele läbirääkimistele.

Aasa sõnul on Ameerika partneritele saadetud ettepanekud, millises vormis Tallinn linnahalli rekonstrueerimist ja edasist haldamist näeks. Kas ameeriklastele need ka sobivad, ei ole sugugi kindel.

«Kas ameeriklastega kavandatu ja uus, ooperiteatri idee õnnestuks kokku panna, sellele jään praegu vastuse võlgu,» nentis Aas. «Igal juhul, kui meil on ühe pakkumise asemel kaks varianti, annab see linnale läbirääkimisteks parema positsiooni.»

Ameerika firmaga koostöö puhul on lagunevale linnahallile otsitud mitmeotstarbelist kasutust. «Ooperiteater võiks olla rohkem monofunktsionaalne,» võrdles Aas ideid suures plaanis. Kui teostuks ooperiteatri idee, mis Aasa sõnul meeldib ka linnapea Edgar Savisaarele, tähendaks see koostööd riigiga. «Alles plaanime kokkusaamist kultuuriministriga,» lausus Aas.

Estonia teatri juht Aivar Mäe, kelle vedamisel ehitatud kultuuriasutuste kontos on Pärnu, Tartu ja Jõhvi kontserdimaja ning viimasena Peterburi Jaani kiriku taastamine, nimetas kaua oodatud ooperiteatri mõtte sidumist linnahalliga samuti liiga värskeks, et sellest täpsemalt kõnelda.

Uue ooperimaja ehitamise osas kordas Mäe eile hommikul Vikerraadio hommikuprogrammis Estonia teatri 106. aasta sünnipäevast kõneldes oma varasemat mõtet, et see tuleks igal juhul rajada ja valmimisajana võiks sihiks võtta Eesti Vabariigi 100. aastapäeva 2018. aastal.

Uudiseks oli idee ka kultuuriminister Rein Langile, kelle erakonnakaaslased alles läinud nädalal Tallinna linnavolikogus linnahalli üle peetavate läbirääkimiste kohta taas järelepärimise esitasid.

Abilinnapea Aas ei olnud ameeriklastega peetavate läbirääkimiste osas optimistlik ega ka pessimistlik, vaid soovis kõigepealt oodata ära vastused, mille partnerid teiselt poolt ookeani Tallinna viimastele ettepanekutele annavad.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialisti Oliver Orro sõnul on muinsuskaitsealuse linnahalli seisukord kaunis kehv. «Hoone põhikonstruktsioonid on raudbetoonist ja seal pole suuri probleeme,» ütles Orro. «Varemena seisaks see veel sadu aastaid, kuid kui tahame selle hoonena säilitada, peab kiirustama.»

Orro sõnul on linnahalli välismüüris üsna suuri varinguid ning tükkhaaval mureneb see pidevalt. «Hoonena pole see varisemisohtlik, aga seestpoolt hallitab,» nimetas ta. Kontserdisaali väärtuslik gobelään on sealt hoiule viidud, kuid sisse ehitatud sisustus rikneb niiskes hoones.

Linnahall on tervikuna muinsuskaitse all, kuid rekonstrueerijaile on antud üsna vabad käed. Senisel kujul peab taastama näiteks kontserdisaali osa, kuid jäähalli võib põhjalikult ümber ehitada. Siin-seal on muinsuskaitse tingimustes lubatud ka väliseid juurdeehitisi. «Mõistlik on otsida hoonele lähendusi, kuigi universaalset retsepti mida teha, pole pakkuda,» lausus Orro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles