Tauno Kangro: seda asja ma nii ei jäta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Kangro kuju «Korstnapühkija» Tallinna südalinnas sai täna varahommikul linnakunstnike poolt omale ümber tellistest laotud korstna ning reklaami «Culture calls - Tanlinn», mida hoolikamal uurimisel saab lugeda kui Taunolinn.
Tauno Kangro kuju «Korstnapühkija» Tallinna südalinnas sai täna varahommikul linnakunstnike poolt omale ümber tellistest laotud korstna ning reklaami «Culture calls - Tanlinn», mida hoolikamal uurimisel saab lugeda kui Taunolinn. Foto: Peeter Langovits

Sissemüüritud Korstnapühkija kuju autor Tauno Kangro on väga solvunud, et hoolimata tema keelust ta kuju sisse müüriti ning lubab oma õiguste kaitseks politseisse pöörduda. Kultuuripealinna kinnitusel pole tegu nende projektiga, vaid kellegi pahatahtliku isetegevusega.

«Jaanus Rohumaa (Kultuuripealinna programmijuht – toim) helistas mulle ja ma keelasin selle absoluutselt ära,» rääkis nördinud Tauno Kangro Postimehele. Kuju autori sõnul lubas Rohumaa talle, et kuna luba ei saadud, siis seda projekti ka ei tule.  «See on täielik kuritegevus, mina kui ohver, kui kuju autor olen väga kurb,» kinnitas ta korduvalt.

Mehe sõnul ei kavatse ta asja nii jätta. «Seda ma kindlasti kontrollin, et linn pöördub politseisse antud situatsioonis,» kinnitas ta.

Kangro teada müüriti kuju sisse täna varahommikul ning seda pealt näinud hotell Savoy töötaja pöördus nii politsei kui ka mupo poole, kuid keegi ei tulnud kohale. Kangro teada on kuju betooniga rikutud ning selle kordategemine on üsna kulukas. Ta lisas, et pole ise kuju vaatamas käinud. «Ma ei taha seda näha, ma ei suuda seda näha,» sõnas Kangro. «Mul on siin Jaapani riigitelevisioon kõrval, tahtsime minna Tallinnas olevaid skulptuure vaatama ja nüüd selline lugu,» lisas ta.

Pole kultuuriaastaga seotud

«See ei ole kuidagi Lift 11 ega kultuuripealinnaga seotud,» kinnitas kultuuripealinna pressiesindaja Andri Maimets. Ta selgitas, et esialgu oli linnainstallatsioonide festivali Lift 11 projektide kavas, aga sellest loobuti, kuna Korstnapühkija kuju autor Tauno Kangro ei olnud sellega nõus. «Keegi loov kamp on võtnud ja selle ära teinud,» sõnas Andri Maimets. Maimetsa kinnitusel pole ka kuju juures olnud Tallinn 2011 plakatiteid meenutavad sildid kultuuriaastaga seotud. «Me isegi ei ole tootnud sellises formaadis lugusid,» selgitas Maimets.

Tallinna kodanike kingitus

Ajakirjanike seas on liikvel pressiteade, mille Postimees avaldab muutmata kujul.

Korsten «kingituseks» Tallinna linnale ja avalikule ruumile.

100 Tallinna elanikku kinkis Tallinna linnale ja avalikule ruumile installatsiooni «Korsten». Kingitus ümbritseb 2010. aasta kevadel Tallinnale kingitud skulptuuri «Korstnapühkija».

Tallinnale kingitud «Korstnapühkija» skulptuur avati 15. mail 2010. Skulptuuri «kinkisid» Tallinnale kinnisvaraärimehed. Skulptuur pandi üles ilma avaliku konkursita linna ühte käidavamasse kohta.

Linnale omapoolse kingituse teinud inimesed soovivad juhtida tähelepanu Tallinnas valitsevale poliitikale, mis ei võimalda valdkonna professionaalidel panustada avaliku ruumi kujundamisse.

Skulptuur «Korsten» oli mõeldud ajutise installatsioonina ja läbis avaliku konkursi, kuhu esitati 120 tööd. Valdkonna professionaalidest koosnev komisjon valis nende hulgast välja 10 installatsiooni, millest üks oli töö nimega «Korsten». Ehkki Tallinna linnvalitsus andis «Korstna» ajutiseks ülespanekuks loa, keelas «Korstnapühkija» skulptuuri autor selle püstitamise.

Installatsioon «Korsten» sümboliseerib Tallinna elanike soovi, et edaspidi oleks linna avaliku ruumi kujundamine läbipaistvam ning sellesse oleks kaasatud valdkonna professionaalid ja alaliidud. Linnaruum on avalik ruum, mille loomine on vastutusrikas ja aegadeülene ning seda ei tohi kujundada «kingitusi» tegevad ärimehed.

Linna elanikud loodavad, et Tallinna linn võtab konkursi läbinud kingituse vastu.

Skulptuuri püstitanud elanikud kinnitavad, et «Korstna» skulptuuri autor ja Lift11 ei ole algatusega seotud ega sellest teadlikud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles