Piltuudis: Kangro korstnapühkija müüriti ikkagi sisse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul avastasid möödakäijad, et Tallinna kesklinnas Karjavärava platsil seisnud Tauno Kangro skulptuur kortsnapühkija on sisse müüritud. Kultuuripealinna esindaja Andri Maimets kinnitas, et tegu pole Lift11 üritusega, vaid kellegi omaloominguga. Kuju tundmatuks jäänud kinnimüürijate kinnitusel pole nad rahul Tallinn linnaruumi kujundamise poliitikaga.

Linnainstallatsioonide festivali Lift11 üheks ürituseks oli kavandatud Kaur Suve installatsioon «Korsten». Ürituse kodulehe teatel pidi see aga ära jääma, kuna Kangro ei andnud selleks luba.

Ajakirjanike seas on liikvel pressiteade, mille Postimees avaldab muutmata kujul.

Korsten «kingituseks» Tallinna linnale ja avalikule ruumile.

100 Tallinna elanikku kinkis Tallinna linnale ja avalikule ruumile installatsiooni «Korsten». Kingitus ümbritseb 2010. aasta kevadel Tallinnale kingitud skulptuuri «Korstnapühkija».

Tallinnale kingitud «Korstnapühkija» skulptuur avati 15. mail 2010. Skulptuuri «kinkisid» Tallinnale kinnisvaraärimehed. Skulptuur pandi üles ilma avaliku konkursita linna ühte käidavamasse kohta.

Linnale omapoolse kingituse teinud inimesed soovivad juhtida tähelepanu Tallinnas valitsevale poliitikale, mis ei võimalda valdkonna professionaalidel panustada avaliku ruumi kujundamisse.

Skulptuur «Korsten» oli mõeldud ajutise installatsioonina ja läbis avaliku konkursi, kuhu esitati 120 tööd. Valdkonna professionaalidest koosnev komisjon valis nende hulgast välja 10 installatsiooni, millest üks oli töö nimega «Korsten». Ehkki Tallinna linnvalitsus andis «Korstna» ajutiseks ülespanekuks loa, keelas «Korstnapühkija» skulptuuri autor selle püstitamise.

Installatsioon «Korsten» sümboliseerib Tallinna elanike soovi, et edaspidi oleks linna avaliku ruumi kujundamine läbipaistvam ning sellesse oleks kaasatud valdkonna professionaalid ja alaliidud. Linnaruum on avalik ruum, mille loomine on vastutusrikas ja aegadeülene ning seda ei tohi kujundada «kingitusi» tegevad ärimehed.

Linna elanikud loodavad, et Tallinna linn võtab konkursi läbinud kingituse vastu.

Skulptuuri püstitanud elanikud kinnitavad, et «Korstna» skulptuuri autor ja Lift11 ei ole algatusega seotud ega sellest teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles