Linnaosavanem lubab Lasnamäe võimutsemise korral iseseisva Nõmme eest võidelda

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Mihkel Maripuu

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul võib õiguskantsler Indrek Tederi algatatud vaidlus Tallinna valimissüsteemi üle viia olukorda, kus lasnamäelaste hääled võtavad pealinnas liigse võimu ning ta on sel juhul valmis alustama võitlust iseseisva Nõmme eest.

Keskerakondlane Vakra kirjutas Nõmme Sõnumites, et pealinnas praegu kehtiva valimissüsteemi kohaselt saavad väiksema valijate arvuga linnaosad proportsionaalselt rohkem volikogukohti kui suuremad linnaosad.

Õiguskantsleri hinnangul pole see aga põhiseadusega kooskõlas, sest näiteks lasnamäelase hääl on ligi neli korda väiksema kaaluga kui Pirita elaniku hääl ning probleemi lahendusena soovitab ta ühe valimisringkonna moodustamist või mitme uue ringkonna moodustamist, mille puhul valijate hääle kaal oleks ligilähedasem.

«Juhul kui Tallinnas toimuks mandaatide ümberjaotus, kaotavad väiksemate linnaosade elanikud võimaluse oma kodukoha arengu osas kaasa rääkida,» märkis Vakra.

Tema hinnangul tekib olukord, et Lasnamäelt valitud volinikud hakkavad oma piirkonna eest enim võitlema ja täna ühtlaselt linna peale laiali jaotuvad investeeringud teedesse-tänavatesse, heakorda, haridusse ja mujalegi hakkaksid teiste linnaosade arvelt Lasnamäele liikuma.

«Õiguskantsleri sellise ettepaneku rakendumisel võime Nõmmel edaspidi suu puhtaks pühkida sellistest ettevõtmistest nagu Pärnu maantee rekonstrueerimine, Nõmme turu renoveerimine ja paljust muust olulisest, mille linnaosavalitsus volinike toel on välja võidelnud,» kirjutas Vakra.

Linnaosavanem näeb kahte võimalust, kui tõepoolest praegust süsteemi muudetakse ja lasnamäelaste hääled võimutsema hakkavad.

Esimene võimalus oleks tema sõnul see, et loodaks tugevad linnaosad läbi selle, et Nõmme oma volikogule ehk halduskogule antakse enam võimu ning linnaosavanem kaasatakse linnavalitsuse koosseisu.

Teise võimalusena näeb ta seda, et Nõmme võiks eralduda iseseisvaks linnaks.

«Meie jaoks on oluline, et nõmmelastel oleks võimalik ka tulevikus kaasa rääkida Nõmme tegemistes ja arengus,» märkis Vakra. «Igatahes tänasel linnaosavalitsusel on selge seisukoht - kui meiega edaspidi ei arvestata, oleme valmis taas kord alustama võitlust iseseisva Nõmme nimel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles