Saue kingib ametnikele kopsaka jõulupreemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue linnapea Orm Valtson.
Saue linnapea Orm Valtson. Foto: Raivo Tiikmaa

Üldise majanduslanguse ja kokkuhoiu ajal otsustas Saue linnapea Orm Valtson premeerida oma usinaid alluvaid mitme kuupalga suuruse jõulupreemiaga.


Kui arvestada, et ainuüksi kaks abilinnapead kokku said umbes 150 000 krooni ning premeeritavaid oli 30, võib arvata, et linnavalitsuse palgafond vähenes ligikaudu miljoni krooni võrra. Mõni ametnik võib rõõmustada kolme, mõni kahe, mõni aga vaid poolteise või ühe kuupalga suuruse jõulupreemia üle.



Võrdluseks: igale linna vanadus- ja töövõimetuspensionärile ning puudega lapsele otsustas linnavalitsus maksta jõuluks 500 krooni. Selleks kulus 556 500 krooni.



Linnapea Valtson ei osanud eile öelda, kas ka tema on head tööd teinud ning sellega jõulupreemia välja teeninud – otsuse peab tegema linnavolikogu.



Valtsoni 27. novembril allkirjastatud käskkirjades on ametnike premeerimise selgitusena kirjas üpris kummalised põhjendused. Näiteks abilinnapea Rafael Amos sai 60 000 krooni selle eest, et on teinud silmapaistvalt head tööd ühisveonduse edendamisel. Seda peab ta aga oma ametijuhendi järgi nagunii tegema.



Abilinnapea Mati Uuesoo rahakott täienes umbes 90 000 krooni võrra seetõttu, et ta korraldas hästi linnale oluliste rajatiste projekteerimis- ja ehitustöid. Linnapea võinuks ju teada, et see ongi mehe igapäevatöö.



Valtson on kindel, et liiga palju ja põhjendamatult pole kellelegi makstud. Asi olevat selles, et linnavalitsuse töötajad saavad preemiat vaid kord aasta. Igaühega peetakse enne seda arenguvestlus, hinnatakse aasta jooksul tehtud tööd ning sellest lähtuvalt otsustatakse, kas ja kui palju talle preemiat maksta.



Linna palgafond ja linnapea preemiafond on piisavalt suur, et headele töötajatele kopsakaid tulemustasusid maksta, väitis linnapea. Raha jäävat ülegi.



Amos tõi esile kolm põhjust, miks ta enda arvates preemia sai. Esiteks oli ta edukalt tegutsenud Saue 15. aastapäeva korraldamise komisjoni esimehena. Teiseks on linn teinud tänuväärset sotsiaaltööd, nii et Saue tunnistati uuringute põhjal kõige lapsesõbralikumaks linnaks. Kolmandaks suutis ta taastada suvel katkenud marsruuttaksode liikumise Saue ja Tallinna vahel.



Uuesoo pidas preemia põhjuseks seda, et on suutnud Saue raha kokku hoida, keelitades mitut arendajat oma kulul linnale vajalikke töid tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles