Valitsus läks Tallinna valimissüsteemi küsimuses lõhki

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääle andmine valimisjaoskonnas.
Hääle andmine valimisjaoskonnas. Foto: Peeter Langovits

Vabariigi valitsus arutas täna Tallinna valimissüsteemi muutmist ette nägevat eelnõud, kuid ei leidnud üksmeelt ning jättis oma seisukoha riigikogus sel nädalal teisele lugemisele suunatud eelnõule sootuks andmata.

Valitsuse liikmed arutasid eelnõud, kuid kuna selle osas ühisarvamust ei kujunenud, otsustati arvamuse andmisest loobuda, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eelnõu algatamist taotles õiguskantsler Indrek Teder, kes leidis, et kohalike omavalitsuste valimise seadus on Tallinnas kehtiva mandaatide jaotuse tõttu vastuolus põhiseadusega. Teder hinnangul on piritalase häälel liiga palju suurem kaal kui lasnamäelase omal.

Tuginevalt õiguskantsleri seisukohale leidis ka riigikogu põhiseaduskomisjon, et seadust tuleks hakata muutma.

Reformierakondlase Rein Langi juhitav justiitsministeerium tõstis aga esile, et demokraatia põhimõtte üheks eesmärgiks on tagada ka väiksema arvuliste huvigruppide kaitse ja nentis, et inimeste täieliku faktilise võrdsuse tagamine valimisõiguse teostamisel ei ole põhimõtteliselt võimalik.

Justiitsministeeriumi hinnangul pole kehtiv valimisseadus vastuolus põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles