Nädala pärast hakatakse maamaksust vabastamise avaldusi vastu võtma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna maamaksu tõusu vastu protestisid elanikud linnavalitsuse ees juba 2007. aastal.
Tallinna maamaksu tõusu vastu protestisid elanikud linnavalitsuse ees juba 2007. aastal. Foto: Peeter Langovits

Alates 1. septembrist saavad kõik Tallinna koduomanikud esitada avalduse maamaksust vabastamiseks.


Tallinn vabastab maamaksust kodualuse elamumaa kuni 1500 ruutmeetri ulatuses. Tulenevalt maamaksuseadusest on maamaksust vabastamise aluseks vabastuse taotleja esitatud vormikohane avaldus. «See tähendab, et maamaksuseadusest tulenevalt ei ole võimalik maamaksuvabastust automaatselt rakendada,» selgitas abilinnapea Eha Võrk Raepressi vahendusel.

Maamaksust vabastamise avalduse esitamiseks on aega kuni 10. jaanuarini 2012.

«Interneti võimalusi kasutama harjunud taotlejate jaoks on kiireim ja lihtsaim viis esitada eeltäidetud avaldus riigiportaali eesti.ee kaudu,» soovitas linnavaraameti juhataja Einike Uri. Riigiportaali sisenemiseks on vaja end ID-kaardi abil või internetipanga kaudu sisse logida.

Avalduse saab esitada ka elukohajärgsesse linnaosavalitsusse, linnakantselei teenindussaali või linnavaraametisse. Avalduse vormistamiseks ja registreerimiseks tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Allkirjastatud paberkandjal avalduse võib ka saata postiga elukohajärgsesse linnaosavalitsusse või linnavaraametisse.

Taotleja vabastatakse maamaksust juhul, kui tema elukoht asub rahvastikuregistri andmeil sellel maatükil, mille maksust vabastamist taotletakse ning taotleja ei teeni maa eest rendi- või üüritulu. «Enne avalduse esitamist tuleks kontrollida, kas maa, mille maksust vabastamist taotleda soovitakse, on rahvastikuregistri andmetel taotleja elukohaks,» lisas Uri.

Rahvastikuregistris registreeritud elukohaandmeid saab vajadusel muuta elukohajärgses linnaosavalitsuses või riigiportaalis rahvastikuregistri e-teenuseid kasutades (vajalik ID-kaardi olemasolu).

Kodualuse maa maamaksust vabastamiseks peavad esitama avalduse ka pensionärid, kes on seni saanud pensionäri maamaksuvabastust või -hüvitist. Represseeritud, kellele on varem maksuvabastus määratud, ei pea uut avaldust esitama.

Maamaksuvabastust on võimalik taotleda ka kõigil korteriomanikel. Seoses maamaksu määra muutumisega tuleb avaldus esitada ka neil, kelle 2011. aasta arvestuslik maamaks jäi alla 5 euro ning kes seetõttu maamaksuteadet ei saanud.

Täpsem info maamaksust vabastamise avalduse esitamise erinevate võimaluste, teeninduspunktide asukohtade ja lahtiolekuaegade jms kohta on alates 1. septembrist kättesaadav Tallinna kodulehel, sellekohast teavet vahendavad ka tasuta linnavalitsuse leht Pealinn/Stolitsa, linnaosalehed, linnatelevisioon ja muud teabekanalid.

Maamaksust vabastamist saab taotleda ca 180 000 Tallinna koduomanikku. Kodualuse maa maamaksust vabastamine toimub linnavalitsuse korraldusega, vastavad haldusaktid esitatakse linnavalitsuse istungitele ajavahemikus 11.- 25. jaanuar 2012.

Riigikogus vastuvõetud seadusemuudatusega kehtestati kodualuse maa maamaksuvabastus alates 2013. aastast. Tallinna linn vabastas kodualuse maa maamaksust juba alates järgmisest aastast, kuid kehtestas järgmisest aastast maamaksumääraks seadusega lubatud maksimumi ehk 2,5 protsenti maksustamishinnast. Praegu on maamaksumäär 1,5 protsenti maa maksustamishinnast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles