Tondipoiste ausammas läheb maksma 5 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi välja Tondipoiste ausammas Tondi sõjakooli hoone ees.
Selline nägi välja Tondipoiste ausammas Tondi sõjakooli hoone ees. Foto: Kristiine linnaosavalitsus

Järgmise aasta kevadeks püstitatakse Tondile Audentese ülikooli peasissekäigu ette seal ajalooliselt seisnud Tondipoiste ausammas.

Tallinna kommunaalameti ekspertide komisjon valis Tondipoiste ausamba skulptuurse osa teostamise riigihanke võitjaks emeriitprofessori skulptor Jaak Soansi.

Monumendi rajab Tallinna Teede AS, mis võitis riigihanke konkursi kõige madalama maksumusega.

Kristiine linnaosa valitsuse avalike suhete nõuniku Ljubov Semjonova sõnul on kuju plaanis taastada algsel kujul ja see läheb maksma 5 miljonit krooni.

Tondi sõjakooli hoone ees asunud 1924. aasta 1. detsembril riigipöördekatse käigus hukkunud kadettidele pühendatud mälestusmärk on kavas paigaldada juba kevadel esialgsesse asukohta Tondi tänaval Audentese ülikooli peasissekäigu ette, vahendas Semjonova.

Amandus Adamsoni loodud, 1941. aastal hävitatud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri. Mälestusmärk kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles