Tallinnas avati 20. augusti väljak

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal avati Tallinnas Harjumäel 20. augusti väljak. Üritusel pidas kõne Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Kohal oli u paarsada peamiselt vanemaealist inimest, aga ka paarkümmend sinimustvalge lipukesega noort, kes pealtnägijate sõnul skandeerisid pärast linnapea kõnet: «Jedgar! Jedgar!». Avamisel osalesid ka Indrek Toome ja Tiit Made.

«Me asume paigas, mida võiks pidada ka Tallinna nabaks. See koht on sama kõrge kui Toompea, aga samas on ta lähemal linnavalitsusele. Asume teljel, mille alumises otsas on linnavalitsus ja ülemises Toompea. See telg on justkui mõtteline nabanöör, mis ühendab omavalitsused ja riigivalitsuse. See on telg, millel sündis meie vabadus ja telg, millel meie vabadus püsib,» vahendas Raepress linnapea Edgar Savisaare kõnet.

«Siinsamas, 20. augusti sündmustes võtmetähtsusega Vabaduse väljaku ääres asuvad ka Vabadussõja Võidusammas, Vabaduse Kell ja Solidaarsuse kivi. Siit Toompea poole astudes meenutab augustikuumust kivirahn, millega turvati teed vabadusele püüdleva rahva esindajate juurde. Nende vahele jäi mõtteline tühik, mis täna kaob,» sõnas Savisaar.

Savisaare sõnul 1991. aasta 20. augustil toimunu tundmine ja mäletamine kindlustab Eesti vabadust rohkem, kui seda suudaks ükski teine kilp või mõõk. «Olgu see väljak meie vabaduse bastioniks, mis sai selle vabaduse kaitseks rajatud ka Eesti taasiseseisvumise 20. aastapäeval. Soovin kogu südamest, et meie maa ja rahvas saab seda päeva meenutada siin ka 20 ja 120 aastat hiljem,» ütles Savisaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles