Jõelähtme tähistas esimest adventi umbusalduste virvarriga

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõelähtme rahvaliitlasest endine vallavanem Ardo Lass tõusis valda juhtima 2007. aasta kevadel toimunud võimuvahetusega, kuid pidi eelmise aasta lõpus ameti maha panema.
Jõelähtme rahvaliitlasest endine vallavanem Ardo Lass tõusis valda juhtima 2007. aasta kevadel toimunud võimuvahetusega, kuid pidi eelmise aasta lõpus ameti maha panema. Foto: Triin Olvet

Pühapäeval, esimesel advendil kogunenud Jõelähtme vallavolikogus andsid tülli pööranud poliitikud üksteise vastu sisse ühtekokku kaheksa umbusaldusavaldust.

Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) Jõelähtme piirkonna juhi Tiiu Välgu sõnul tahab IRL võimu juurest kõrvale tõrjuda oma praeguseid koalitsioonikaaslasi Keskerakonda ja Rahvaliitu.

Selle läbiviimiseks andsid algselt Isamaaliidu nimekirjas volikokku saanud Välk ja Toomas Kümmel ning neid toetavad reformierakondlastest saadikud sisse umbusalduse rahvaliitlasest vallavanema Ardo Lassi, volikogu esimehe Art Kuuma ning vastaspoolel olevate volikogu komisjoni juhtide vastu.

Tähelepanuväärne on seejuures asjaolu, et ka Art Kuum kuulub IRLi, kuid Kümmeli sõnul toetab ta praeguse tüli ajal Keskerakonda ja Rahvaliitu.

Keskerakond ja Rahvaliit avaldasid aga omalt poolt umbusaldust isamaaliitlasest volikogu aseesimehe Tiia Välgu ja oponentide poolel olevate volikogu komisjonide juhtide vastu.

Jõelähtme vallavolikogu peaks nüüd kogunema umbusaldusi hääletama seitsme päeva jooksul ning pole võimatu, et uuesti saadakse kokku taas pühapäeval ning seekord teisel advendil.

Kui koostöös Reformierakonnaga õnnestuks IRLil Keskerakond ja Rahvaliit võimult kõrvale tõrjuda, oleks see juba valla kolmas võimupööre viimase kolme aasta jooksul.

Suurem tüli praeguste võimuliitlaste vahel lahvatas oktoobri lõpus, mil Välgu sõnul selgus ootamatult, et vallavalitsus eesotsas vallavanem Ardo Lassi (Rahvaliit) ja abivallavanem Ljudmila Kaskaga (Keskerakond) on ilma volikogu teadmata võtnud vallale 1,2 miljonit krooni kohustusi Uusküla aianduskooperatiivides planeeringu tegemiseks.

IRL ja mitmed volikogu opositsioonipoliitikud näevad selles finantsdistsipliini rikkumist, sest volikogu pole taolisi rahaeraldusi kinnitanud.

«On tekkinud olukord, et inimesed ei taha tagantjärele kätt tõsta, et asju seadustada,» ütles Välk novembri keskel Tallinnapostimees.ee`le. «Ja meie oleme seda meelt, et nii enam jätkata ei saa.»

Vallavõim vahetus eelmine kord 2007. aasta mais, mil võimul olnud Reformierakonna ja Rahvaliidu asemele tuli uue koalitsioonina praegune Rahvaliidu, Keskerakonna ja IRLi võimuliit.

Pärast 2005. aastal toimunud valimisi tuli algselt võimule Reformierakonna ja IRLi liit, mis aga aasta hiljem lagunes, kuid võib nüüd uuesti võimule naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles