Võidusamba rist valmib alles veebruari lõpuks

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba klaaspaneelide paigaldamine
Võidusamba klaaspaneelide paigaldamine Foto: Marina Puškar

Kuigi Tallinna Harjumäe nõlvale kerkiva Vabadussõja võidusamba postament on juba paigaldatud, valmib selle otsa tulev suur rist alles veebruari lõpus ning praegu jätkatakse tseremooniaplatsi rajamisega.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt lausus, et rist on äärmiselt keerukas projekt ning palju keerukam kui sammas ise. «Seal on erinevad haarad ja siis keskel ümar ring, kus mõõgaga käsi. Need on erinevatest materjalidest ja erineva lihviga, kuid peavad sellele vaatamata silmale harmooniliselt särama,» lisas ta.

Hundi sõnul võtab risti viimistlemine veel aega ning eelmise nädala lõpus käisid Tšehhis ka samba autorid ning jagasid oma ettepanekuid, mida risti juures peaks veel muutma.

Ta ütles, et Harjumäe nõlvale rajatud samba ümbert võetakse nüüd telk ja tellingud ära, et teha ruumi tseremooniaplatsi rajamiseks. Sammas kaetakse samas kilega, et hoida teda võimalikest vigastustest ja mustusest, mis platsi töödega võivad kaasneda.

Hunt märkis, et olemasoleva samba valgustust on korra juba katsetatud ning täna võtab kaitseministeerium tšehhidelt samba vastu ja sellega töid kuni risti valmimiseni ei jätkata.

Ta lisas, et homme hakatakse sammast telgi all kile sisse mässima ning reedel või laupäeval, kui kiletamine on lõppenud, võetakse ära telk ja tellingud.

Hundi sõnul peaks tseremooniaplatsi tööd risti valmimise ajaks olema lõppenud. Võidusammas on plaanis avada võidupühal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles