Tallinnas sai näha haruldasi Tiibetist pärinevaid koeri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol kogu näituse võitja, Tiibeti mastif Chenporewa Ista Iwan, kell kasvatajad on Angela ja Ivar Tendermann ning omanik Pille Poks. Pildil ka 
kohtunik Heli Pärnpuu.
Fotol kogu näituse võitja, Tiibeti mastif Chenporewa Ista Iwan, kell kasvatajad on Angela ja Ivar Tendermann ning omanik Pille Poks. Pildil ka kohtunik Heli Pärnpuu. Foto: Karin Põiklägu

Eile toimus Tallinnas Skoone bastioni staadionil dalai-laama visiidi auks Tiibeti koeratõugude match show.

Tegemist oli mitteametliku koeranäitusega, millel osalesid ainult Tiibetis aretatud ja kasvatatud tõud.

Näitusel võis näha suurel hulgal tiibeti mastifeid, kuid esindatud olid ka veelgi eksootilisemad tõud nagu tiibeti spanjel, tiibeti terjer, lhasa apso ja shih tzu.

Mõned neist tõugudest on eestimaalastele hästi tuntud, näiteks tiibeti mastif on siinse elanikkonna seas oma üle 1000-pealise populatsiooniga väga populaarne. Paljud näitusel osalenud tõugudest on Eestis aga täiesti tundmatud – näiteks ei ela siin ühtegi tiibeti terjerit ja leidub vaid üksikud lhasa apso’sid. Shih tzu’sid ning tiibeti spanjeleid on veidi rohkem, kuid ka need koerad on tänase seisuga Eestis väga haruldased.

Iga tõu ajalugu ulatub mitme tuhande aasta taha. Kõigil neil on olnud Tiibeti kodudes oma koht ja ülesanne, sõltumata suurusest või tööomadustest. Ajaloo tutvustamiseks olid tõugusid esindavad ühingud (Mastifite Tõuühing MTÜ, MTÜ Eesti Do Khyi Tõuühing, Tartu Spanjeliklubi) koostanud brošüüri, mida jagati kõigile külastajatele tasuta.

Kohapeal sai osta tiibeti kaupu, dalai-laama eesti keeles avaldatud raamatuid ja muud.

Näitusel osales palju erinevas vanuses, värvis ja suuruses koeri, nende seas mitmekordseid Maailma Võitja (2008, 2009) ja Maailma Juuniorvõitja tiitlite omanikke.

Maailma tuntuim rahusaadik Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso külastab Eestit 16.-18. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles