Kalevipoja kuju lendas Tallinna eelarvest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Kangro Kalevipoeg.
Tauno Kangro Kalevipoeg. Foto: Toomas Huik

Tallinna linna järgmise aasta eelarvest on välja visatud Maar­jamäe alla merre plaanitud Kalevipoja kuju, sest selle kiire rajamisega kardab linnavalitsus seadust rikkuda.


Abilinnapea Deniss Boroditš kinnitas, et Kalevipoja projekt külmutati. «Eskiisprojekt on valmis, uuringud selle kohta, kas see on tehniliselt võimalik, on tehtud. Aga pole juriidilist alust ehk seadust, mis lubab ehitusi merre, selle peab vastu võtma riigikogu,» selgitas ta.



Linnapea Edgar Savisaar kinnitas samas, et Kalevipoeg tuleb: «Aga me ei taha tüli riigiga. Meie suhted Ansipi valitsusega pole kuigi head. Hakkame ehitama, aga siis tuleb politsei ja ütleb, et linn on seadust rikkunud.»



Üle 8 miljardi krooni


Linnavalitsus kinnitas eile Tallinna tuleva aasta eelarve eelnõu, mille maht on 8,09 miljardit krooni. Lahtiseks jäi linnateatri ja Kultuurikatla rahastamine, mille kohta käib praegu elanike küsitlus.



Savisaare sõnul on tegemist tasakaalustatud eelarvega, mis tagab linna jätkusuutliku ja stabiilse arengu. «Oleme majanduskasvu prognoosimisel konservatiivsed ja ettevaatlikud,» ütles ta. «Kavandame tulude kasvu vaid viis protsenti, samas riigieelarve eelnõus on ette nähtud üle kaheksa protsendi.»



Hoolimata sellest, et riigi toetus pealinnale väheneb tuleval aastal ligi 100 miljonit krooni, kasvavad linna investeeringud koos erakapitalil põhineva koolide remondiga kaheksa protsenti.



«Jätkame programmi «Igale lapsele lasteaiakoht», detsembris avame kaks lasteaeda. Tuleval aastal saab korda viis koolimaja ja alustatakse veel nelja renoveerimist, rajatakse mänguväljakuid,» loetles linnapea.



Sajad miljonid teedele


Teede remondiks on ette nähtud ligi 700 miljonit krooni. Lõpusirgele jõuab Iru hooldekodu ehitus, loomaaias valmib lumeleopardide ekspositsioon, Raadiku piirkonnas munitsipaalmaja, sotsiaalmajutusüksused Kauge tänavas ja Paljassaare teel ning kainestusmaja.



Esialgu ei jätka linn ka Laste Vaimse Tervise Keskuse ehituse rahastamist. Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on linn oma panuse andnud, tasudes projekteerimise ja detailplaneeringu eest. Riik on lubanud anda keskuse ehitamiseks eurofondide raha.



«Loodame, et riik oma lubaduse täidab, sest 190 miljonit krooni euroraha on veel jagamata,» märkis Martinson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles