Majaelanikud tülitsevad parkimiskohtade pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana Puzina
Svetlana Puzina Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Tallinnas Pärnu maantee 453 korteriühistu otsustas maja juures parkimiskohad loosi teel välja jagada, kusjuures millegipärast naeratas õnn just ühistu juhatuse liikmetele, kellest mõnel polegi oma autot.

Pärnu maantee 453 majja kellelegi külla tulles ja oma autot elamu juurde parkides peab olema ettevaatlik, sest seal võib kergesti mupolt trahvi saada, kuna korteriühistu on kõik parkimiskohad loosimise teel nimeliselt välja jaganud. Sama oht ähvardab aga ka majaelanikke, kellel isiklikku parkimiskohta pole, kirjutab ajaleht Den za Dnjom.

Majaelanik Svetlana Puzina nimetab niisugust asja ebaseaduslikuks maa hõivamiseks enda kasuks. Selline karm hinnang tuleneb korteriühistu üldkoosoleku otsusest, millega osadele elanikele loodi soodustingimused autode parkimisel, teised pandi aga ebamugavasse olukorda.

Umbes aasta tagasi toimus korteriühistu üldkoosolek, kus võeti vastu otsus parkimiskohtade jagamise osas loosi teel, sest kõigile nagunii kohti ei jätku. Objektiivsetel põhjustel Puzina sellel koosolekul osaleda ei saanud ning polnud ka võimalust kellelegi volitust teha. Koosoleku otsust ta ühistu esimehe käest näha ei saanud. Seega jääb temale ikkagi segaseks, kui paljud koosolekul osalenud olid niisuguse otsuse poolt

Nõmme linnaosavalitsus tunnistas Pärnu maantee 453 korteriühistu üheks neist ühistutest, kes said hoovide kordategemise kampaania käigus raha parkimisplatsi rajamiseks. See summa oli 45 000 krooni, kokku läks aga ehitus maksma 51 000 krooni.

Puzina sõnul oleks kõik ju tore olnud, kui parkimiskohtade juurde poleks hakanud ilmuma sildid autonumbritega, kes tohivad seal parkida. Teistel oli juurdepääs korteriühistu ühisele maale keelatud.

«Mind üllatab see, et enamusel juhatuse liikmetel oli õnnelik käsi ning nad said endale parkimiskoha,» ütles Puzina. «Kusjuures osadel neist ei olegi oma autot, aga kord kuus tulevad nende juurde lapsed ja pargivad neile nimelistel kohtadel, ülejäänud aja seisavad aga kohad tühjalt. Samas on parkimine korraldatud maja ühisel maal, millest osa kuulub ka minu perele, kuid meie seda kasutada ei saa.»

Majas on 56 korterit, parkimiskohti aga ainult 22, nii et 34 korteri omanikud on justkui üleliigsed.

Juuni keskel tuli Puzinal aga maksta trahvi, sest tal oli vaja oma autot maja juures parkida. See koht osutus aga korteriühistu juhatuse esimehe omaks. Tekkis skandaal ning esimees kutsus kohale mupo, kes trahvis Puzinat 20 euroga.

Puzina pidas mupoga pikka aega kirjavahetust, kuna tema hinnangul ei ole parkimise korraldamine maja juures seaduslik ning teda kui maja elanikku ei tohi niimoodi trahvida. Mupo jäi aga endale kindlaks, kuna olevat seadust rikutud, sest auto oli pargitud selleks mitte ettenähtud kohas.

Nõmme linnaosavalitsusest vastati Puzinale, et korteriühistule on parkimisplatsi rajamiseks eraldatud 45 000 krooni, ehitus läks aga maksma 51 000 krooni ning koha said seal need elanikud, kes olid nõus puuduoleva raha juurde maksma. Kuna puudu jäi kokku 6000 krooni, siis pidi iga parkimiskoha saanu välja käima 272 krooni, mis Puzina sõnul ei ole ju sugugi suur raha.

Tallinna linnavalitsusest sai Puzina vastuse, et vastavalt võlaõigusseadusele ongi nii, et kui enamik korteriühistu liikmetest otsustas maja juures parkimist sel moel korraldada, siis võibki parkimiskohti elanikele personaalselt eraldada. Samal ajal ei tohi aga üks korteriomanik teise omaniku huve piirata. Kui kellegi huve on piiratud, siis võib ta pöörduda kohtu poole.

Õigusbüroo «Invictus» juhataja Juri Azari, kelle poole Den za Dnjom ajakirjanik nõu saamiseks pöördus, oli imestunud, kuidas sai mupo trahvida Puzinat, kes parkis oma auto korteriühistu, mitte aga linna maal. Ta soovitas Puzinal tarhvi vaidlustamiseks pöörduda kohtusse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles