Roiskunud kalade metsa vedamises kahtlustatav on tuvastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roiskunud kalad Pärnamäe kalmistu taga.
Roiskunud kalad Pärnamäe kalmistu taga. Foto: Liis Treimann

Keskkonnainspektsioon on menetluse käigus tuvastanud kahtlusaluse firma, kes vedas mõned päevad tagasi roiskunud kala Pärnamäe kalmistu taha metsa. Firma juhataja ise eitab säärast tegu.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütles Postimees.ee`le, et kahtlusaluseks on üks Harjumaal tegutsev kalatöötlemisettevõte, kelle tegevuses ilmnesid kontrollimisel sedavõrd tõsised toiduhügieeni nõuete rikkumised, et keskkonnainspektorite poolt kohale kutsutud Harjumaa veterinaarkeskuse töötajad peatasid kolmapäeval ettevõtte tegevuse.

Kuna menetlus kõigi asjaolude selgitamiseks veel jätkub, siis ei saanud Tuul ettevõtte nime nimetada.

Harjumaa veterinaarkeskuse kalahügieeni peaspetsialisti Jaan Karu sõnul on tegemist Viimsis tegutseva firmaga Reperte Grupp. Ta lisas, et veterinaarkeskuse töötajad avastasid, et ettevõttes vedeles konteinerites hulgaliselt roiskunud ja utiliseerimata kala. Toiduhügieeni nõuete rikkumise tõttu peatatigi ettevõtte tegevus.

Täna pärastlõunal oli Reperte Grupi värav suletud ning ümberringi valitses vaikus. Territooriumil võis näha vaid surveveega kaubikut pesevat meest. Õhus oli tunda tugevat kalahaisu.

Postimees.ee`le algul end lihtsalt töömehena tutvustanud, aga pärast siiski Reperte Grupi juhatuse liikmeks nimetanud Ilja Panov ütles, et ettevõtte tootmisruumides käib puhastus. Ta lisas, et muidu on kõik korras ning mingeid sanitaarnormide rikkumist kontrollijad ei avastanud ja ilmselt läheb tootmine järgmisel nädalal jälle lahti. Enne peavad aga veterinaarkeskuse inimesed ruumid siiski üle vaatama ja töö alustamiseks loa andma.

Panov rõhutas, et firma ei ole küll roiskunud kala Pärnamäe kalmistu taha metsa vedanud, küll on aga eraisikutele müünud või ära andnud tootmisjääke, põhiliselt jahimeestele ja põllumeestele. Suurema osa jääke pidavat ära vedama prügifirma Veolia, kellega on ka vastav leping sõlmitud.

Pärnamäe kalmistu tagant metsast avastas esmaspäeval roiskunud ja haiseva räimehunniku üks soomlane, kes sealkandis jalgrattaga sõitis. Järgmisel päeval käisid kohal keskkonnainspektorid ning reostuse suhtes algatas keskkonnainspektsioon menetluse. Sündmuskohta käisid üle vaatamas ka Tallinna keskkonnaameti töötajad ning olid valmis keskkonnainspektsioonile kohe appi tulema reostuse kõrvaldamisel.

Algul arvati, et kalahunnik asub Tallinna maa-alal, kuid asjaolude täpsemal selgitamisel tuli ilmsiks, et roiskunud räimed jäid napilt Viimsi valla territooriumile. Viimsi abivallavanem Margus Talsi ütles teispäeval, et tegemist on eramaaga ning ta oli maaomanikku ka reostusest teavitanud. Juba teisipäeva õhtul alustas vald kalade äravedamist ning nõuab tehtud kulutused maaomanikult sisse.

Tuule sõnul näitab antud juhtum, et looduse reostajatele jõutakse varem või hiljem jälile ning nad ei saa kindlasti karistamatult tegutseda. Milline karistus roiskunud kala metsa alla vedanud ettevõtet ootab, sõltub erinevatest asjaoludest, mis menetluse käigus välja selgitatakse. Uurimine võtab aga aega, kuna tuleb tunnistajaid üle kuulata ning muid toiminguid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles