Tallinna vanalinnas veeres ringi O

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lift11 installatsioon O.
Lift11 installatsioon O. Foto: kaader Reporter.ee videost

Täna nähti Tallinna vanalinnas Pikal tänaval ringi veeremas hiiglaslikku musta palli.

Jaapani turistidele palju nalja teinud palli näol on tegu noorte linnaruumi kujundajate loodud objektiga O, mis veereb pealinna eri paigus linnainstallatsioonide festivali LIFT11 raames.

Edaspidi võib O’d kohata Pika jala tänaval (18. augustil kell 14) ja Kalevi staadionil (27. augustil kell 17). Varem on hiiglaslik pall veerenud ka Moskvas ja Peterburis.

O autoriteks on arhitektuuri ja kunsti alal tegutsevad Aet Ader, Andra Aaloe, Kaarel Künnap, Grete Soosalu ja Flo Kasearu. Oma kätetööd selgitavad nad nii: «O on nii sündmus kui objekt Tallinna eri kohtades terve suve vältel, olles keskkonnale kõrvutusmaterjaliks ja mõõdupuuks.»

«Tuhmilt ühevärvilise musta kehana otsib O oma muutlikku tähendust ümbritsevast ruumist ja kogejate peadest. Kitsas ruumis ja inimkehaga võrreldes on see suur; avaral väljal ja korrusmaja kõrval väike; suitsupilve kõrval tihke ja kehaline; graniitkujuga võrreldes efemeerne; pooltühjana tugeva tuule käes laperdades on see nagu kontrolli alt väljunud loodusõnnetus; aastaaegade vaheldumisega võrreldes plahvatuslik üllatus; linnaliikluse tempos möödujale hoomamatu kestusega filosoofiliselt aeglane protsess,» selgitavad kunstiobjekti autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles