Kas Muuga sadamas hoitav väetis ohustab naabreid?

Hanneli Rudi
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väetisekotid Muuga sadamas.
Väetisekotid Muuga sadamas. Foto: Toomas Huik/Postimees

Muuga sadama territooriumil hoitav lämmastikväetis ei ole asjatundjate hinnangul puhtal kujul plahvatusohtlik, selle lõhkeaineks muutmiseks tuleb  lisada hõlpsasti kättesaadavaid naftasaadusi või näiteks alumiiniumpulbrit. Mitte eriti kaugel väetisehoidlatest kõrguvad aga väetisepommi teist vajalikku komponenti sisaldavad naftamahutid.

Pealinna naabruses asuvat väetiseterminali kritiseeriva erukolonelleitnant Leo Kunnase sõnul vastavad kõik Muuga sadama objektid eraldi võttes vastavad tõenäoliselt kehtivatele standarditele, aga nende objektide koosmõju ja lähedus on aga jäänud riskihinnanguta, kirjutab Õhtuleht.

Kunnas on sügavalt veendunud, et ammooniumnitraati ei tohiks sellistes kogustes mingil juhul käidelda asulate läheduses, rääkimata naftasaaduste ohtlikust naabrusest.

Randvere külavanema Priit Robase sõnul on nad päästeametist saanud vastuseid, et ettevõtted vastavad kehtivatele normidele, aga päästeametnikud on mees mehe vestluses tunnistanud, et kui midagi peakski sadamas juhtuma, siis ei tea keegi, mida peaks tegema ja kuidas peaks sel juhul toimima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles