Uus tsirkus tuleb Tallinnasse

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastiano Toma lavastuses «The Time Between» mängib väga olulist rolli muusika.
Sebastiano Toma lavastuses «The Time Between» mängib väga olulist rolli muusika. Foto: Tsirkusepuu

Tsirkusega meenuvad enamasti ikka punaste ninadega klounid ja tantsivad karud, homme algav festival Tsirkusepuu toob aga pealinna nn uue tsirkuse ehk cirque nouveau.



Kesklinnas ja Kadriorus vaatajate ette toodav tegevus pole enam järjestikuste trikkide jada, vaid on arenenud kunstivormiks, kus saavad kokku teater, tants, akrobaatika ja elav muusika.

Tsirkusepuud korraldava sihtasutuse Tallinn 2011 kommunikatsioonispetsialist Piret Kooli ütles, et see on festival, mille puhul ei kehti enam Heli Läätse poolt kuulsaks lauldud sõnad.

Ehkki ka uus tsirkus on meelelahutuslik, on see Kooli sõnul siiski hoopis teistsugune kui näiteks kuulus kassitsirkus, millega Eesti vaatajate silmad on väga harjunud. Ta lisas, et uus tsirkus on kaasahaarav ega jäta külmaks kedagi: kui see meeldib, siis ikka väga.

Festivalil astub üles enam kui sada tsirkuseartisti Belgiast, Saksamaalt, Suurbritanniast, Soomest, Hollandist ja Eestist, mis on Tallinn 2011 töötaja sõnul aukartustäratav number, eriti arvestades, et sellist uue aja tsirkust pole Eestis varem nähtudki.

Piletiraha maksmata

Tsirkusepuu tähtsündmuseks on tunnustatud tänapäevase tsirkuse lavastaja Sebastiano Toma lavastus «The Time Between», mis avab reedel festivali ja mida mängitakse veel ka laupäeval.

Etenduse esitab Saksamaa tsirkusetrupp The Time Between Company, mis kolme artisti ja kolme muusikuga viib vaatajad romantilisele ajarännakule, saatjateks näitlejameisterlikkus, tsirkus, pildid, tants ja muusika.

Lisaks Toma etendusele tõi Kooli erilise pärlina välja veel Eesti trupi OMAtsirkus lavastuse «Dr. Akula», millel on festivalil esietendus.

Kommunikatsioonispetsialisti sõnul tuleb eestlastele pea alati üllatusena fakt, et meist üldse mitte kaugel, Soomes Lahti linnas tegutseb klounide kõrgkool, kus saab omandada tsirkusealast kõrgharidust. Ka selle kooli kasvandikud on festivalil oma hariduse vilju demonstreerimas.

Tsirkusefestival pakub tasulistele etendustele lisaks ka võimalust piletiraha maksmata tsirkuseelamust saada. Kadri­oru pargi Luigetiigi juurest läbi roosiaia purskkaevuga kontserdiväljakule viiv jalgtee muutub Tsirkusepuu festivali ajaks Tsirkuse alleeks, kus igal õhtul üks tund enne etenduste algust esinevad etteastetega noored tänavatsirkuseartistid.

Kooli sõnul annab tsirkuseallee ainulaadse võimaluse siinsamas näha, kuidas näeb välja tõeline tänavatsirkus.

Pidulik rongkäik

Lisaks saab homme kell 22 tsirkusealleel nautida tulegrupi Flameous tule-show’d «Võluaed» ning laupäeval ja pühapäeval toimub töötuba Tsirkusepeenar, kus igaühel on võimalus külvata oma tsirkuseseeme. Piknikuplatsil toimetavad ehk suunavad ja juhendavad aednikud Piip ja Tuut ning nende abilised.

Festivali raames korraldatakse ka noortele artistidele mõeldud tsirkuse meistriklasse. 8. augustil annab Kadrioru pargis avatud loengu eesti noorema põlvkonna tunnustatumaid trummareid Mikk Simson, kes hoiab pulki mitmes bändis ja muusikaprojektis. Teemaks on ikka trummimäng, täpsemalt see, kuidas õigesti trummi lüüa ja millised tagajärjed võivad tekkida, kui mängida valesti.

Enam kui nädal aega kestev tsirkusefestival avatakse homme kell 16.30 piduliku rongkäiguga, mis viib tsirkuseartistid ning huvilised Vabaduse väljakult Tammsaare parki. Paraadi alguses ja lõpus ning Raekoja platsil toimuvad tsirkuseartistide etteasted.

Tsirkusepuu

•    5.–13. augustil Tallinnas Kadrioru pargis, Kumus ja linnaruumis.

•    Esinejad Eestist, Saksamaalt, Suurbritanniast, Belgiast, Hollandist ja Soomest.

•    Tsirkuseetendused, meistriklassid ja töötoad, tsirkuserongkäik, monorattaralli ning tsirkusepiknikud.

•    Lisainfo: www.tsirkus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles