Lastekodu valvurid ööbivad tänaval

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niikaua, kuni lapsed uude peremajja sisse kolivad, valvab hoonet valvur, kes ööbib maja ees telgis.
Niikaua, kuni lapsed uude peremajja sisse kolivad, valvab hoonet valvur, kes ööbib maja ees telgis. Foto: Mihkel Maripuu

Männiku elanikud imestavad, miks ei ole juunis Pihlaka tänaval avatud lastekodu peremajas näha ühtegi last, vaid hoopis paar habemikku vanameest, kes kõige krooniks elutsevad maja ette püstitatud telgis.


15. juunil avati Pihlaka 1b pidulikult uus perekodu, mis on mõeldud Tallinna lastekodu lastele, kes hakkavad seal elama koos kasvatajatest «emade» ja «tädidega» kahe kuuelapselise perena.

«Mis seal toimub? Praegu kuulen värava juures olevas telgis mängimas venekeelset raadiojaama. Õhtuti istuvad seal habemes vanamehed ja vestlevad valjuhäälselt. Kus siis lapsed on ja mida need vanamehed seal toimetavad?,» küsis peremaja naabruses elav Ülle.

«Habemik vanamees» elab peremaja ette kiviparketile püstitatud telgis tõepoolest. Tegemist on turvafirma Omega Security töötaja Aleksandr Zaitseviga, kes vastavalt firma ja linna vahel sõlmitud lepingule valvab maja, kuni lapsed koos kasvatajatega sinna sisse kolivad.

Kivisillutise peal on telk sellepärast, et maja ümbritsev õrn muru kannatada ei saaks. Vihmaga kipub selline küljealune muidugi vesiseks minema, möönis valvur. Ja niimoodi juba alates 13. juunist kuni tänaseni.

«Alguses öeldi, et ainult nädal aega, siis hakati tähtaegu pikendama. Nüüd on juba poolteist kuud. Pidin endale oma raha eest telgi ostma, et mitte päris lageda taeva all olla,» rääkis Zaitsev. Ta lisas, et muidu on linna serval asuvat objekti tore valvata, aga tualetti pole ja isegi joogivett pole kuskilt võtta. Maja võtit valvuritele ei usaldata ning ihuhädasid käib valvur õiendamas naaberkrunti valvava kolleegi juures, kelle soojakus pidid olema kõik mugavused.

Tallinna Lastekodu finantsjuht Viive Suvi selgitas, et juunis, kui ehitaja maja linnale üle andis, peeti tõepoolest ka avamispidu, aga laste sissekolimiseni läheb veel aega. «Me peame tegelema dokumentatsiooniga ja saama igasuguste ametkondade kooskõlastused. Enne, kui kõik on üle kontrollitud ja dokumendid vormistatud, ei tohi me lapsi sinna viia. See kõik võtab aega, aga varsti kolivad lapsed sisse,» lausus Suvi.

Õues ööbiva valvuri kohta ütles ta, et see on linnavaraameti poolt tellitud mehitatud valve. «Meie selle asjaga ei tegele. Et üks mees seal telgis ööbib, seda ma tean. Aga ma ei saa selle lõpetamiseks midagi teha, ütles Suvi. Ta arvas, et iseenesest ilmselt midagi ei juhtuks, kui valvur hoone kööki ja tualettruumi kasutada saaks, aga linn on tellinud territooriumi valve, kellel ei peaks hoonesse asja olema.

Turvafirma anonüümseks jääda soovinud esindaja kinnitas, et alguses oli objekt kõige töötajatele vajalikuga kindlustatud, aga siis hakati lepingut jupphaaval pikendama. «Majas sees aga tehti veel mingeid töid ja pidi olema tolmune ja selle tõttu ei lubatud sinna siseneda. Nii pidigi töötaja tänaval olema. Öösiti seisab hoovil auto, kus valvurid saavad olla,» rääkis firma esindaja.

Zaitsev rääkis, et nad valvavad maja kolmekesi ning ühel valvuril olevat tõepoolest isiklik auto, mille ta hoovile pargib ning kus ta näiteks kasvõi vihma ajal varjul saab olla.

Linna pressiteenistusest öeldi, et turvafirmaga olevat kokku lepitud, et nende töötajad võivad kasutada kõrvalmajas asuva sotsiaalmajutusüksuse tualetti ning sealt ka joogivett saada. «Eks see ole firmasisese kommunikatsiooni küsimus, kui mõnda valvurit pole kõikidest asjadest teavitatud,» arvas linnavalitsuse pressiesindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles