Rannarahva festival vallutab Viimsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi rannarahva festival.
Viimsi rannarahva festival. Foto: Marina Puškar

29. – 31. juulini toimub Viimsis juba teist aastat järjest rannarahva festival, mille raames saab külastada temaatilisi töötubasid, näitusi, kala- ja merekraamilaata, kontserte ning põnevat paatide karnevali.

«Ootame ka sel aastal huvilisi Viimsisse Pringi külla tutvuma rannarahva elu ja oluga,“ ütles SA Rannarahva Muusemi juhataja Riina Aasma. «Rannakultuuri kestmajäämise nimel on ülioluline, et traditsioone antaks edasi põlvest põlve – seda on teinud meie esivanemad Eestimaa rannapiirkondades sajandeid. Kuna neid inimesi, kes oskavad jutustada lugusid ning näidata, kuidas rannarahva elu käib, on jäänud järjest vähemaks, võtab muuseum selle kohustuse enda peale. Kuu lõpus ärkabki Viimsis kolmeks päevaks ellu üks väike rannaküla koos oma igapäevaste toimetustega. “

Reedel saavad külastajad tutvuda rannaküla tööde ja toimetustega, töötubades vaadata ja kätt proovida, kuidas käib näiteks köie keerutamine, tõrva ajamine, võrgukudumine või paadiehitus. Jagatakse nippe kala rookimiseks ja fileerimiseks ning hõrkude kalaroogade valmistamiseks.

Laupäev on suur laadapäev – toimub kala- ja merekraamiturg, kus kaubeldakse kõigega, mida merel ja rannarahval pakkuda on. Mõlemal õhtul toimuvad toredad kontserdid.

Pühapäev algab tavapäraselt kirikuskäimise ja jumalateenistusega Viimsi Püha Jaakobi kirikus. Viimsi Vabaõhumuuseumi kalurikülla on kõik oodatud puhkepäeva veetma ja külapidu nautima, päeval esinevad erinevad ansamblid ja orkestrid.

Pühapäeval toimub ka paatide karneval Tallinna lahel. Osalema kutsutakse nii meresõitjaid ja paadiomanikke kui pealtvaatajaid, kes saavad ennast laevadele registreerida või põnevat vaatemängu kaldalt jälgida.

Karneval kulgeb Tallinna lahel marsruudil Tallinna jahisadam Admiraliteedi basseinis – Pirita jahisadam - Viimsi Vabaõhumuuseum. Igas peatuspunktis toimuvad vee-etendused, kõige vaatemängulisem on neist kindlasti paatide ja veesõidukite kostüümiparaad Pirita jõe suudmes kell üks päeval.

Festival lõpeb Viimsi Vabaõhumuuseumis suure simmaniga, kus mängib Audru Jõelaevanduse Punt, esinevad rahvatantsijad, orkestrid ja ansamblid ning toimub paatide karnevali lõpetamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles