Irina Raud: Tallinn on hõre linn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hipodroomi ala ümber käivad teravad vaidlused.
Tallinna hipodroomi ala ümber käivad teravad vaidlused. Foto: Artur Sadovski

Arhitekt Irina Raud on seisukohal, et ehitada tuleb ikka seal, kus on olemas vajalik taristu ja torud maa sees ehk siis linnas, mitte põllul.

«Selleks, et põldu saada, läheb sadu aastaid ning sinna ehitama ei tohiks kohe mitte mingil juhul minna,» märkis Raud. «Ma leian, et põldudelt tuleks hoopis ära linna tulla. Buumiaja üks suuri möödalaskmisi oli ka see, et põldudele ehitati majad odavatest materjalidest. Inimesed maksavad maja ostmise pangalaene, kuid peavad varsti hakkama tasuma ka majade hoolduskulusid, kuna materjalid ei pea vastu.»

Arhitekt lisas, et Tallinnas on hoonestustihedus suhteliselt väike. Ta imestas, et inimesed on sageli elamute ehitamise vastu, nagu näiteks hipodroomi või Eesti Näituste alale.

«Kui me vaatame soomlasi, keda me armastame ikka eeskujuks tuua, siis nemad ehitavad just nendesse kohtadesse, kus on huvitav ja hea elada, näiteks mere äärde,» ütles Raud. «Meie inimeste hulgas levib aga seisukoht, et mina juba elan siin ning teised ei tohiks sinna ehitada. Minu Põhjamaade kolleegid ei saa niisugusest suhtumisest aru.»

Raud märkis, et Tallinnas on hipodroom ka üks ala, kus mets ja meri on lähedal ning seega inimestele igati meeldiv elukoht. Samas on arendaja valmis ehitama uue hipodroomi sinna, kus on olemas arenguvõimalused. Sama käib ka Eesti Näituste ala kohta.

«Mind paneb imestama, miks inimesed on elamise vastu,» ütles arhitekt. «Kodu on ju see mida ja mille ümbrust inimene hoiab.»

Raud mainis, et loomulikult võib Tallinnas ka endiste tehaste ja vabrikute aladele ehitada elamuid, kuid tuleb arvestada, et seal tuleb üldjuhul pinnast kõvasti puhastada, mis tõstab ehitamise maksumust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles