Tallinna külje alla kerkib uus innovaatiline lasteaed

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia mänguväljakul.
Lasteaia mänguväljakul. Foto: Array

Kaks Tallinna lähivalda, Saku ja Saue ehitavad ühiselt Laagri alevikku uue lasteaia, mille  küttekulud hakkavad olema sama suured  kui tavalisel ühepereelamul.

«Ehitatav lasteaed on Eesti kõige energiatõhusam ja innovaatilisema tehnoloogiaga hoone. Lisaks on see ka väga ilusa funktsionaalse arhitektuuriga,» ütles Nõlvaku lasteaia projektijuht Meelis Linnamägi Saue valla pressiesindaja vahendusel.

Uude lasteaeda tuleb kuus rühmaruumi kokku 120 lapsele, millest üks rühm Saku vallale. Samuti tuleb lasteaeda muusikasaal, võimlemissaal, loovustuba, väike ujumisbassein ja köök tervisliku toidu valmistamiseks kohapeal ning personaliruumid.

Lasteaia netopind on 1600 ruutmeetrit ning see tuleb kahekorruseline. Ehitis on väga kompaktne ja energiasäästlik, parima võimaliku sisekliima ja moodsaima tehnoloogiaga. Kütteks ja tarbevee soojendamiseks kasutatakse maasoojuspumpa, päikesekollektoreid ja pelletikaminat.

Hoone neto küttevajadus on 15 kWh ruutmeetri kohta aastas ehk kogu lasteaia kütteks kulub sama palju energiat kui tavalise ühepereelamu kütteks.

Ehitamisel kasutatakse tervisesõbralikke ja toksiliste ainete vabasid ehitusmaterjale (naturaalne linoleum, puit, puitkiud helisummutusplaadid, looduslikud värvid, kivi). Automaatikasüsteemi abil hakatakse kontrollima hoone valgustust, ventilatsiooni- ja küttesüsteeme.

Ruumide temperatuuri ja õhuvahetust hakatakse reguleerima lisaks aeg- ja sündmusprogrammile ka ruumi hõivatuse järgi. Suvist ülekuumenemist välditakse lääne- ja lõunapoolsete akende välisruloode automaatse juhtimisega.

Nõlvaku lasteaia ehitustööde valmimise tähtaeg on 2012. aasta 14. juuni ning seda hakkab ehitama OÜ Eventus Ehitus. Nõlvaku lasteaia ehitustööd lähevad kokku maksma 2 024 483 eurot koos käibemaksuga. Sellest EL Regionaalarengu Fondi toetus on planeeritud 1 632 709 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles