Strandberg tükeldaks Tallinna väiksemateks linnadeks

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg riigikogu kõnepuldis..
Marek Strandberg riigikogu kõnepuldis.. Foto: Peeter Langovits.

Sel nädalal riigikogus alanud arutelul Tallinna valimissüsteemi muutmisest käis Roheliste erakonna liige Marek Strandberg välja idee tükeldada Tallinn mitmeks väiksemaks linnaks.

Kuigi õiguskantsleri tõstatatud probleem seisneb selles, et Tallinna volikogu valimistel jaotatakse volikogu 63 kohta õiguskantsleri hinnangul põhiseaduse vastaselt ning kohtade jagamise viisi tuleks muuta, tõstis Strandberg omakorda üles idee tükeldada pealinn väiksemateks linnadeks.

«Me võiks ju arutleda hoopiski selle üle, millisel moel sedasama täna Tallinnaks kutsutavat, näha tulevikus hoopis mitme linnana, mis oleks ju ka ajalooliselt paljuski põhjendatud, suurendaks kultuurilist ja majanduslikku identiteeti,» rääkis Roheliste üks eestkõnelejaid Strandberg riigikogu kõnepuldist.

«Seadus ütleb küll, et meie vabariigi pealinn on Tallinn, aga see, milline nendest linnaosadest Tallinnaks nimetatakse, on ka ju lõppkokkuvõttes õigusloome küsimus,» lisas ta.

Nagu mitmed teised saadikud märkis ka Strandberg, et Tallinn koosneb väga erineva identiteediga linnaosadest.

«Kui lähtuda identiteediküsimusest, siis Pirita elanikel, nii nagu ka Lasnamäe elanikel, nii nagu ka Nõmme elanikel, on väga selgelt välja kujunenud ajaloolised identiteedi teemad,» tõdes ta. «Küsimus ongi selles, et struktuuriliselt nii erinev linn, nagu Tallinn on, võiks tõepoolest olla hajutatud.»

Strandbergi sõnul ei toeta ta suur-Tallinna ideed, mis liidaks pealinna külge ka selle naabervaldasid, sest see ei oleks tema hinnangul riigi julgeoleku ning ka riigi majandusarengu seisukohalt kõige mõistlikum.

«Minul isiklikult oleks hea meel, kui neid linnaosi oleks mitmeid, ja mitte ainult linnaosi, vaid linnugi Tallinna ümber oleks mitmeid, sest tänastes oludes, kus Tallinna linn laiub ja laiub, kus tegelikult linnaositi erinevate töökohtade, erinevate võimaluste tekitamine on jäänud suhteliselt kesiseks, on transpordikulud ja transpordiga seotud ummikud need, mis neelavad igal järgmisel ajaperioodil ära aina suurema osa nendesamade linnaelanike ajast, nende töövõimest, nende tähelepanuvõimest ja millest iganes,» lausus Strandberg.

Ta esitas ka riigikogus esinenud õiguskantsler Indrek Tederile küsimuse, miks too ei teinud riigikogule ettepanekut ja kas ta üldse kaalus seda, et muuta hoopis Tallinna haldusjaotust, sest võib-olla ei vasta haldusjaotus Tallinna puhul Eesti põhiseadusele.

Teder vastas Strandbergi küsimusele, et Tallinna valimissüsteemi probleemi lahendamiseks on mitmeid võimalusi, kuid õiguskantsler ei saa riigikogule dikteerida, milline oleks üks ja ainus lahendus.

Samas ta lisas, et iga lahendus, mis tehakse, peab olema kooskõlas põhiseadusega ja põhiseaduses sätestatud väga selgete põhimõtetega - valimised on üldised, ühetaolised ja otsesed.

Postimees.ee toob täna lugejatele erinevaid arvamusi, mil moel võiks lahendada õiguskantsler Indrek Tederi tõstatatud probleemi, et Tallinna volikogu kehtiv valimissüsteem ei vasta põhiseadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles