Kaimo Järvik: kõike võib juhtuda, aga olen valmis vangi minema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaimo Järvik süüpingis.
Kaimo Järvik süüpingis. Foto: Peeter Langovits

Pistise võtmise eest reaalse vanglakaristuse saanud mupo endine juht Kaimo Järvik ütles, et mandlioperatsiooni järgsetest tüsistustest on ta paranenud ning on ka valmis vangi minema, kuigi ülehomseni on veel aega ja kõike võib juhtuda.

«Kurk annab küll tunda, kuid tervise seisund on mul kindlasti parem kui kuu aega tagasi, kui teiega rääkisime,» tõdes Järvik Postimees.ee`le. «Vangimineku tähtaeg on mulle tõesti ülehomseks määratud. Neljapäevani on aga aega ja kõike võib juhtuda, näiteks äike võib sisse lüüa või toimub autoõnnetus. Mida iganes.»

Harju maakohtu otsus on selline, et kui Järvik ise 21. juulil Tallinna vangla uksest sisse ei astu, siis rakendatakse sundtoomist.

«Ma ei ole ise kunagi selle peale mõelnud, et peaksin kuidagi karistuse kandmisest eemale hoidma,» mainis Järvik. «Kuhugi ära joosta või põgeneda ma küll ei kavatse. Määratud on nii, et 21. juulil pean vanglasse ilmuma, kuid selleks on mul terve päev aega, mingit kellaaega ei ole kirja pandud.»

Mupo endine juht kinnitas, et kui mingeid ootamatusi ette ei tule, siis 21. juuli on see päev, kui ta oma reaalset vanglakaristust ka kandma asub.

«Ega sellest ei pääse, karistus tuleb nagunii kanda ja oma tegu kahetseda,» ütles Järvik. «Kui mandlite operatsiooni ja põletuslikku protsessi poleks vahele tulnud, oleks mul karistus juba kantud.»

Kas kaks kuud reaalset vanglas viibimist on pikk või lühike aeg, selle kohta ei osanud Järvik midagi öelda, sest tegelik kogemus tal puudub. Sekundid ja minutid tiksuvad aga tema sõnul vanglas sama kiiresti kui vabaduses viibides. Aeg ei peatu.

«Kindlasti on parem, kui seda (vanglas olemist – toim.) üldse ei oleks,» märkis Järvik.

Ta ei osanud kommenteerida ka seda, kuidas temasse kui mupo endisesse juhti ning mõnes mõttes jõustruktuuride esindajasse võivad suhtuda kaasvangid. Ta eeldab, et julgeoleku rakendused on vanglate ameti poolt rakendatud ning sellest tuleb lähtuda.

«Kokkuvõttes ma lähen ja annan ju oma elu ja tervise nende (vanglaametnike – toim.) käsutusse,» rõhutas Järvik.

Harju maakohus mõistis mupo endise juhi pistise võtmises süüdi 4. aprillil ning määras talle poolteist aastat vanglakaristust, millest kaks kuud tuleb reaalselt ära kanda. Peale selle peab ta riigituludesse maksma pistisena saadud 9500 eurot ning hüvitama kohtukulud ja tasuma sundraha.

Järvik ütles, et kõik kohtu poolt temalt välja mõistetud rahad on ta tänaseks ära maksnud, nüüd jääb veel vanglakaristus kanda.

Ta lisas, et kolm aastat ei tohi ta riigiametis töötada, kuid mingid plaanid edasiseks eluks on tal loomulikult olemas.

«Olen ju tegelikult maapoiss, sündinud ja kasvanud maal,» mainis Järvik. «Vanemad elavad maal ja mul endal on ka maakoht olemas ning hobi korras pean jahti. Selles mõttes ma tuleviku pärast ei muretse.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles