Kohus peatas hipodroomi detailplaneeringu kehtivuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hipodroom.
Tallinna hipodroom. Foto: Artur Sadovski

Tallinna hipodroomi likvideerimise ja selle asemele elurajooni rajamise vastu võitlevad kodanikeühendused said väikese vahevõidu, kui kohus rahuldas nende esialgse õiguskaitse taotluse ning keelas hipodroomil igasuguse ehitustegevuse ja isegi selleks vajalike dokumentide vormistamise vähemalt niikauaks, kui jõutakse asja sisulise arutamiseni.


Tallinna halduskohus otsustas eelmisel nädalal esialgse õiguskaitse taotluse rahuldada ning peatada linnavolikogu poolt kehtestatud Paldiski mnt 50 ja lähiala detailplaneeringu kehtivus ning keelata ehituslubade, projekteerimistingimuste või muude sellel põhinevate lubade väljastamine.

Hipodroomi ala detailplaneeringu vaidlustasid kohtus mittetulundusühingud Telliskivi Selts, Pelgulinna Selts ja Eesti Hobumajanduse Edendamise MTÜ. Esialgse õiguskaitse taotluse esitas Telliskivi Selts, kelle taotluse kohus ka rahuldas.

«Me esitasime selle planeeringu vastu kokku 13 argumenti, aga kohtule piisas esimese kolme argumendiga tutvumisest, et esialgse õiguskaitse taotlus rahuldada,» rääkis Eesti Hobumajanduse Edendamise MTÜ esindaja Indrek Silver Einberg.

Kaebuse vastustaja ehk Tallinna linnavolikogu seadis kummalisel kombel sisuliste argumentide asemel esimese asjana kahtluse alla Telliskivi Seltsi nimel kaebuse esitanud Katrin Stööri volitused seltsi nimel esineda. Kohtunik pidas Stööri volitusi siiski piisavateks ning rahuldas esialgse õiguskaitse taotluse põhjendusel, et silmas pidades kaebaja eesmärki – tunnistada kehtetuks õigusvastaselt vastu võetud üldplaneeringut muutev detailplaneering ning mitte realiseerida selles ettenähtut – on esialgse õiguskaitse rakendamine vajalik.

«See on muidugi kahetsusväärne, kui sellised asjad tekivad, aga kuna ma pole selle otsusega veel tutvunud, siis ei tahaks esialgu kommenteerida,» ütles hipodroomi alale elurajooni plaaniva osaühingu Alfa Property üks omanikke Jaan Manitski Postimehele.

Ta kinnitas, et praegu käivad ettevalmistused uue, tänapäevase hipodroomi rajamiseks Saku valda. «Sellega läheme igal juhul edasi. Ja ma arvan, et siin linnas leiame sellele asjale ka lõpuks lahenduse,» arvas Manitski.

Ta ei osanud ka öelda, kes teda kohtus esindama hakkab nüüd, kui seni hipodroomiga seotud asju ajanud vandeadvokaat Viktor Kaasik on ise pistisekahtlusega kohtu all ja väidetavalt ennast süüdi tunnistanud.

Manitski ja tema äripartnerid tahavad rajada praeguse hipodroomi alale elu- ja ärirajooni koos mitme sotsiaalobjektiga. Tänavu kevadel esitati seda võimaldav planeering järelevalveks Harju maavanemale, kes tunnistas planeeringu seaduslikuks ja juunis linnavolikogu kehtestas selle.

Kodanikeühendused leiavad, et planeering on vastuolus avaliku huviga ning et selle menetlemisel on korduvalt seadust rikutud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles