Ingo Normet: kas linnapea on lahkumas?

, Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Ingo Normet.
Lavastaja Ingo Normet. Foto: Liis Treimann
Eesti muusika- ja teatriakadeemia professor Ingo Normet viskab Edgar Savisaare korraldatud internetiküsitluse peale õhku küsimuse, kas linnapea on lahkumas, et ei suuda enam otsustada.

Mida tähendab valitsemine? Valitsemine tähendab valikute tegemist. Ühele või teisele inimesele või inimgrupile või erakonnale on rahva enamushäältega antud õigus hääletanute nimel valida paljude võimalike otsuste hulgast. Kui need valikud osutuvad headeks, valitakse sama inimgrupp valikuid tegema ka järgmine kord. Ja kui valikud on olnud kehvad, siis järgmine kord sama seltskonda enam valikuid tegema ei valita.

Inimesed delegeerivad valikute tegemise õiguse meelsasti teistele, sest valikute tegemine on vastutusrikas ja nõuab eriteadmisi.

Tallinna Linnavalitsus on rahva häältega valitud volikogu poolt paika pandud selleks, et nad teeksid vajalikke valikuid Tallinna linnas. Kas bussiliin sõidab siia või sinnapoole, millised tänavad millises järjekorras asfalteerida, kus tohib lilli müüa ja kuhu maa-alused parklad luua. Samuti - kas ehitada teater, kultuurikatel või mingi kolmas linnale vajalik hoone.

Neid valikuid peavad oma palga eest tegema linna ametnikud linnapea targal juhtimisel. Viimastel päevadel näeme aga, kuidas Tallinna linnapea ei söanda enam valikuid teha, st keeldub tegemast tööd, mille eest linlastelt palka saab. Ütleb, et rahvas peaks linnapea ja tema alluvate eest valikute tegemise töö ise ära tegema. Räägib rahvast paatose ja suure algustähega, nagu nõukogude demagoogia ajal.

Siin midagi ei klapi, käib terve mõistuse vastu. Kuskil keegi hämab. Kas linnapea on lahkumas?

Loomulikult soovin ka mina, et pärast 95 aastast pausi Tallinnasse taas üks teatrimaja ehitataks. Ja samas toetan Linnateatri juhtkonna otsust - labase hääletusmänguga mitte kaasa minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles