Suurim konkurss on Tallinna Ülikooli

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Arno Saar/Õhtuleht


Tallinna Ülikooli on tänaseks esitatud 11 084 kandideerimisavaldust, millest 6961 avaldust on esitatud 1100 riigieelarvelisele kohale.

«Sellega on konkurss Tallinna Ülikooli riigieelarvelistele kohtadele enam kui 1,6 korda kõrgem kui teistes suurtes Eesti ülikoolides,» teatas Tallinna Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore.

«Meie ülikoolis on vaid mõned üksikud õppekavad, kus konkurssi riigieelarvelistele kohtadele ei ole. Traditsiooniliselt on väga kõrged konkursid sotsiaalteaduste valdkonna erialadel. Ka hariduse valdkonnas, mille erialad pole varasematel aastatel olnud väga kõrge konkursiga, kandideerib tänavu ligi kaks inimest ühele kohale. Loodus- ja täppisteaduste valdkonnas kandideerib aga ühele riigieelarvelisele kohale enam kui viis inimest,” sõnas Tallinna Ülikooli akadeemiline prorektor Priit Reiska.

«On loomulikult väga rõõmustav, et konkurss Tallinna Ülikooli ühele riigieelarvelisele kohale on oluliselt kõrgem kui teistes ülikoolides – see näitab meie ülikooli suurt populaarsust noorte hulgas. Teisalt võib muidugi ka küsida, kas oluliselt kõrgem konkurss ei ole mitte tingitud riigi poolt antavate kohtade proportsionaalselt väikesest arvust,»lisas Reiska.

Tänavu uudsena rakendunud eritingimustel vastuvõtt on osutunud väga edukaks. Kandidaatidelt, kelle riigieksamite tulemus ületas 90 punkti, on tänase seisuga Tallinna Ülikooli erialadele saabunud 294 avaldust. Ka nende Eesti tublimate gümnaasiumilõpetajate seas on populaarseimateks osutunud samad erialad, mis üldises vastuvõtus: riigiteadused, inglise keel- ja kultuur ning õigusteadus.

«Meie ülikoolis erineb väljaspool konkurssi vastuvõtt teistes ülikoolides praktiseerivast selle poolest, et eritingimustel sissesaanud ei võta konkursi korras kandideerijatelt ära kõiki tasuta õppekohti, vaid me loome omavahenditest osa kohti juurde. Näiteks 20 tasuta koha puhul saavad eritingimustel kandideerijad nö enda käsutusse maksimaalselt seitse kohta. Samuti on tublimatel gümnaasiumilõpetajatel võimalik saada meil tasuta õppima erialadele, kus riik tasuta õppekohti ülikoolile ei anna. Üheks oluliseks põhjuseks, miks me muutsime oluliselt oma eritingimustel vastuvõttu, oligi soov anda tublimatele võimalus jätkata oma õpinguid Eestis ja seejuures teha seda tasuta,» selgitas Reiska.

Tänaseks on Tallinna Ülikooli bakalaureuseõppesse esitatud 8668 avaldust. Populaarseimad erialad on: riigiteadused (kokku 948 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 36,88), õigusteadus (kokku 864 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale 129,75), inglise keel ja kultuur (kokku 458 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale 23,35) alushariduse pedagoog (kokku 354 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale 9,09) ning kehakultuur.(kokku 290 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 5,86). Kõige suurema konkursiga bakalaureuseõppe erialad on: õigusteadus (129,75), riigiteadused (36,88) ning inglise keel ja kultuur (36,88).

Magistriõppesse on esitatud 2037 avaldust. Populaarseimad erialad on: õigusteadus (kokku 106 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 12,8), kirjalik tõlge (kokku 103 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 4,35), eripedagoog-nõustaja (kokku 96 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 10), sotsiaaltöö (kokku 73 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 4,15) ja andragoogika (kokku 67 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 6). Kõige suurema konkursiga magistriõppe õppekavad on: keeletoimetaja (21,5), kommunikatsioon (16,5) ja õigusteadus (12,8).

Doktoriõppesse on esitatud 166 avaldust. Populaarseimad doktorikavad on: riigi- ja poliitikateadused (kokku 34 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 20), kultuuride uuringud (kokku 30 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 9), kasvatusteadused (kokku 24 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 4,25), ajalugu (kokku 16 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 8), ökoloogia (kokku 16 avaldust, konkurss ühele tasuta kohale on 4,5). Kõige suurema konkursiga doktoriõppe õppekavad on: riigi- ja poliitikateadused (20), kultuuride uuringud (9) ja ajalugu (8).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles