Tallinna teletorni renoveerimine on jõudnud poole peale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teletorni renoveerimine.
Teletorni renoveerimine. Foto: Laura Oks

Teletorni renoveerimise ehituslikud tööd peavad lõppema hiljemalt järgmise aasta jaanuaris, et oleks võimalik Tallinna kõrgeim rajatis külastajatele avada märtsis.

Teletorni juhataja Riina Roosipuu selgitas täna keskpäeval ajakirjanikele, et umbes pool ehitustöödest on läbi, kuid mingit suurt pidu veel pidada ei saa, kuigi täna on teletorni 31. sünnipäev.

Teletorni on võimalik pärast renoveerimistööde lõppemist siseneda kahel viisil – suvel pääsevad külastajad mööda kaldteed otse teisele korrusel, kust saab osta pileti ning seal hakkab paiknema ka torni ajalugu tutvustav väljapanek. Talvel on oht, et ülevalt kukkuvad jäätükid võivad inimesi vigastada, mistõttu pääseb siis torni mööda katusega kaetud galeriid.

Kaldtee alla jääb meene- ja kunstipood, kus külastajad saavad pärast torniga tutvumist endale midagi huvitavat kaasa osta. Esimesele korrusele jääb ka pisike telestuudio, kus iga soovija saab interneti kaudu saata sõpradele ja tuttavatele teletervituse.

Kuna teletorni sisenemine toimub teisel korrusel asuvate uste kaudu, siis paigaldatakse seal asuv kunstnik Dolores Hoffmanni mastaapne vitraaž torni teise külge.

Teletornis töötab praegu ainult üks vana lift, mis viib inimesed 21. korrusele kahe minutiga. Varsti hakatakse aga paigaldama uusi lifte, mis jõuavad alt üles viiekümne sekundiga. Torni ei saa hetkekski liftita jätta, sest sellega peavad liikuma nii ehitajad kui Levira töötajad, kes oma üleval asuval tehnikal silma peal hoiavad ning vajadusel hooldus- ja remonditöid teevad. Augustis vahetataksegi üks vana lift uue vastu ning siis asutakse teise kallale.

Roosipuu ütles, et endine restoran asus 170 meetri kõrgusel. Renoveerimisprojekti järgi kujundatakse samale tasandile edaspidi väljapanek, mis tutvustab külastajatele Eestist pärit tehnika- ja tehnoloogiasaavutusi, mis on maailmas läbi löönud. Kuid samas on võimalik tutvuda ka kohalike kultuurisaavutustega.

Uus söögikoht hakkab paiknema korrus kõrgemal, kus varem oli tehniline ruum. Roosipuu sõnul hakkab päevasel ajal seal töötama kohvik, kus istudes saab nautida võrratut vaadet nii merele kui kogu Tallinnale. Õhtuti tegutseb samas restoran, kus saab ka pikemalt aega veeta. Korraga lastakse torni kuni 100 inimest. Selline piirang tuleneb päästeameti nõudmisest.

Täiesti uudse asjana saab restorani korrusel ka lahtisele vaateplatvormile minna. Platvormi kohale paigaldatakse võrk, et uljaspeadel ei tekiks soovi õhulendu sooritada.

Teletorni renoveeriva firma YIT Ehitus juhatuse liige Margus Põim kinnitas, et töödega ollakse graafikus. Koostöö tellijaga sujub hästi ning eriti hea on see, et ehitusprotsessi on kaastatud ka need inimesed, kes hiljem hakkavad tornis tegutsema.

Põim lisas, et teletorni renoveerimine on kindlasti keerulisem ülesanne, kui uue hoone rajamine, sest Levira ei saa oma tööd hetkekski katkestada. Üks keerulisemaid ülesandeid on üleval kohvikukorrusel vana plekk-katte väljavahetamine. Sellega alustati juba talvel. Kaasatud on alpinistid, sest niisuguses kõrguses töötamine nõuab erilisi oskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles