IRL: kodude maksustamisega saetakse oksa, millel istutakse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni arvates on Reformierakonna ettepanek alandada Tallinna maamaksu jäänud poolele teele pidama.


Kuigi ka maksumäära vähendamine on suur samm praeguse ebaõigluse likvideerimisel, tuleb siiski jõuda selleni, et koduomanikud oleksid maamaksust täielikult priid, teatas IRL.

IRL Tallinna volikogu fraktsiooni hinnangul on kodualuse elamumaa maksustamine juba olemuslikult ebaeetiline - ükspuha, kas maksumäär on 1,5 (nagu sobib Keskerakonnale) või 0,3 (mida pakub Reformierakond).

«Kodu tähendab palju enamat kui eluaset - kodu on hingerahu, elutahte, mälestuste, armastuse ja turvalisuse allikas,» lausus IRL fraktsiooni liige Indrek Raudne. «Ainuüksi sel põhjusel ei saa kodualuse elamumaa maksumäär olla midagi muud, kui null protsenti.»

Samuti rõhutab IRL fraktsioon, et maksude kehtestamisel ei tohi terendada silme ees vaid nendest saadav tulu.

Ükski maks ei tohi olla vaid rahaline koormis iseenesest - eriti juhul, kui see ignoreerib sotsiaalset taustsüsteemi, tuues perspektiivis kaasa ühiskonna jaoks hävituslikke tagajärgi.

«Kodu omamist on kohatu samastada luksusliku tarbimisharjumusega, mida peaks eriliselt maksustama,» sõnas Raudne. «Just koduomanikud moodustavad ühiskonna alustala - nii majanduslikus, sotsiaalses kui ka kultuurilises mõttes - mistõttu ei tohiks ühiskond kodude maksustamise kaudu saagida ise oksa, millel istub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles