Helsingi ostis mustlastele laevapiletid Tallinna

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlane Helsingi tänaval.
Mustlane Helsingi tänaval. Foto: SCANPIX

Mullu novembris andis Helsingi linn Kalasatama juures laagri püsti löönud Ida-Euroopast pärit mustlastele raha, et need pöörduks kodumaale tagasi.


Linn maksis autoomanikele 300 eurot bensiinirahaks ja andis kõigile laevapileti Tallinnasse. Väidetavalt võttis raha vastu kogu seal olnud 40-liikmeline seltskond võttis selle vastu.

«Meie eesmärgiks on see, et kõik Kalasatama piirkonnas elavad mustlased pöörduksid kodumaale ja nii organiseerisime neile bensiiniraha Rumeeniasse sõitmiseks,» selgitas sotsiaalameti spetsialist Jarmo Räihä toona YLE-le.

Kuigi mustlaste laager Kalasatama juurest lahkus, siis suure mustlaskogukonna saabumist Tallinnasse eelmise aasta novembri lõpus või detsembri alguses ei täheldatud. Küll aga olid mustlastest kerjused Helsingi linnatänavatel tagasi juba vähem kui pool aastat hiljem.

Suure rahvusvahelise skandaali tekitas mullu augustis aga Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, kelle eestvedamisel hakati riigis lammutama mustalaskülasid ja mustlasi riigist välja saatma. Mitmed riigid ning ka Euroopa Komisjon ja ÜRO hakkasid Prantsusmaad ägedalt kritiseerima.

Sõnasõja tipphetkel võrdles eurovolinik Prantsuse poliitikat Teise maailmasõja õudustega, mispeale Sarkozy tõsiselt solvus. Leppimine võttis tükk aega ning septembri lõpuks oli suurem kära taas vaibunud.

Mustlasi on erinevatel aegadel oma riigist välja saatnud ka näiteks Itaalia, Saksamaa ja Rootsi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles