Kes tegeleb lapskerjustega?

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alaealise tänavamuusiku oluliseks töövahendiks on koerakutsikas, kes otsekui võluväel möödujate rahakotirauad avab.
Alaealise tänavamuusiku oluliseks töövahendiks on koerakutsikas, kes otsekui võluväel möödujate rahakotirauad avab. Foto: Uwe Gnadenteich

Kui keegi märkab tänaval almust paluvat last, siis tuleks sellest teatada politseile, tänavamuusikute kontrollimine on munitsipaalpolitsei ülesanne.


Tallinna munitsipaalpolitseile pole kerjavate või tänavamuusiku ametit pidavate laste kohta kaebusi esitatud. «Patrullid kontrollivad tänavamuusikute esinemislube. Kesklinna valitsusega, kes pidevalt uuendab esinejate nimekirju, on meil selles osas hea koostöö,» kinnitas munitsipaalpolitsei ameti pressiesindaja Monika Lestberg.

Lastekaitse temaatika otseselt mupo kompetentsi ei kuulu. «Kui laekub mõni signaal, siis edastame info vastava linnaosa sotsiaalhoolekande osakonnale,» ütles Lestberg.

Ka kesklinna valitsusele pole alaealiste «tänavamuusikute» kohta ühtegi kaebust esitatud. «Meile sellekohaseid kaebusi tänaseks laekunud pole. Kui vastavat luba tänavamuusikaga tegelemiseks antud pole, siis ei tohiks sellega ka avalikus kohas tegeleda,» lausus kesklinna valitsuse sotsiaalhoolekande osakonna juhataja asetäitja Moonika Roosnupp.

Alaealiste kerjuste puhul soovitas ka tema pöörduda politsei poole. «Politsei ülesanne on kontrollida kerjamise juhtumit ning võtta lastelt andmed elukoha, vanemate ja muu kohta. Politsei edastab sellistel juhtudel andmed laste ja nende perede kohta elukoha järgsele lastekaitse talitusele,» lisas ta.

Põhja prefektuuri piirkondliku politseitöö talituse juht Valdo Põder kinnitas, et niisugusel juhul tuleks tõepoolest politsei poole pöörduda. «See on muidugi õige, et abi vajavast lapsest (millele kerjamine ju viitab), tuleks esmalt politseile teada anda. Tallinna linna avaliku korra eeskiri keelab kerjata teisi häirival moel, seega saab juhtumit vahetult lahendada tõesti politsei, kes siis juba selgitab, mis põhjustel laps kerjab. Nende probleemide põhjustega tegelevad edasi juba sotsiaaltöötajad,» lausus Põder.

Kesklinna valitsuse avalike suhete nõuniku Ivo Parbuse kinnitusel pole mustlasmuusikutel, eeskätt lastel, kohe kindlasti esinemislube. «Alaealistele me ilma vanema/täiskasvanu kirjaliku avalduseta sellist luba ei väljastagi. Samuti ei väljasta me tänavamuusiku esinemislube Viru tänavale ja Raekoja platsile, mis on väga rahva- ja asutusterohked kohad,» selgitas Parbus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles