Tallinna jõudis järjekordne saadetis mister Rudolfile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile jõudis Tšehhist kohale sada klaasplokki, mida firma 2HP töölised hakkavad järgmisel nädalal võidusamba
külge kinnitama.
Eile jõudis Tšehhist kohale sada klaasplokki, mida firma 2HP töölised hakkavad järgmisel nädalal võidusamba külge kinnitama. Foto: Peeter Langovits

Kui nädala eest saabus Tallinna mister Rudolfile metallisaadetis, siis eile võttis ta vastu 25 tonni klaasplokke.


Tõsi, seekord ei olnud suures veokis olnud klaasplokkide puitkastidele maalitud mister Rudolfi nime. Kuid vastuvõtjaks oli ikkagi tema ise – Tšehhi firma 2HP juht Pavel Rudolf, kes vastutab Vabadussõja võidusamba klaasimise eest. Koos oma alluvatega nägi ta eile tõsiselt vaeva, et kõik plokid kenasti varju alla saaksid.



Eile hommikul poole üheteistkümne paiku hakkas tõstuk Poola numbrimärgiga veokist kahekaupa puitkastidesse pakitud klaasplokke maha tõstma ning samba juures asuvasse telki sõidutama. Iga plokk kaalub umbes 250 kilo.



Firma 2HP Eesti esindaja Jaanis Kuld ütles, et võidusamba katmiseks kulub 96 kolmes erinevas mõõdus klaasplokki.



Kuld märkis, et klaasplokkide betoonsamba külge kinnitamiseks vajaliku metallsõrestiku montaaži on suuresti lõppenud ja praegu käib järelreguleerimine, et samba külge kruvitavad klaasplokid jääksid ühele tasandile. Paratamatult on betoon pisikeste kõverustega, mistõttu lähebki vaja teatud reguleerimist.



Võidusamba klaasimine algab järgmisel nädalal, kuid ilmselt mitte esmaspäeval, sest 2HP mehed peavad olema täiesti kindlad, et kogu kinnitussüsteem on lõplikult paigas.



Eile veokilt mahalaaditud viie sentimeetri paksused klaasplokid meenutavad jääd, ja just sellisena võidusamba ideekavandi loojad Andri Laidre ja Rainer Sternfeld neid ette kujutasidki. Läbi klaasplokkide betooni näha ei jää, sest klaas murrab valgust ja plokkide taha pannakse metallist reflektorid. Koos klaasimisega paigaldavad 2HP töömehed samba südamikule valgustussüsteemi.



Võidusamba klaasimine peaks ühele poole saama novembri lõpuks. Kuna sammas on ümbritsetud kiletelgiga, ei tohiks külmad sügisilmad tööd palju segada. Ainult marutuul võib halba teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles