Rannavalve päästis Harku järvest 6-aastase poisi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannavalve torn. Foto on illustreeriv.
Rannavalve torn. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

G4Si rannavalveteenistus tõi kolmapäeva pärastlõunal Harku järvest välja ja elustas kuueaastast poissi ning andis seejärel elu tundemärke ilmutanud, kuid teavduseta lapse kiirabitöötajate hoolde.

Kell 14.52 märkas vetelpäästja ranna teises servas appi kutsuvat vanemat meest. Kohale tõtanud rannavalvur leidis umbes ühe meetri sügavuselt veest väikese poisi. Vetelpäästja tõi elu tundemärkideta lapse viivitamatult kaldale ja alustas elustamisega, tehes südamemassaaži ja kunstlikku hingamist. Elustamise käigus hakkas laps oksendama. Koheselt kustuti välja ka kiirabi.

Kell 15.02 andis rannavalve elustamise üle kohalesaabunud kiirabitöötajatele. Kell 15.23 lahkus kiirabi rannast elu tundemärke ilmutanud, kuid teadvuseta poisiga.

Lapse elustamise ajal saabus sündmuskohale ka poisi ema, kes ei olnud vees juhtunud õnnetust märganud.

G4Si rannavalve juhi Henry Seemeli sõnul tegutsesid rannavalvurid vastavalt tööprotseduurides sätestatule.

«Loodan väga, et rannavalvuri kiire tegutsemine elustamisel aitab selle väikese lapse elu päästa,» ütles Seemel. Rannavalvejuht tõi esile, kuivõrd oluline on, et suplejad hooliksid iseendast ja teistest rannalistest.

«Mitte mingil juhul ei tohi väikeseid lapsi ilma järelevalveta vette lubada, ka mitte vetelpäästega randades,» toonitas Seemel. «Nii nagu ei saa igale nurgale panna seisma politseid, ei ole kohalikel omavalitsustel võimalik palgata iga supleja selja taha rannavalvurit. Uppumissurm võib saabuda väga kiiresti - paari minuti jooksul ja alati ei pruugi päästja piisavalt kiiresti kohale jõuda.»

Selle aasta juunis ja juulis on päästeameti andmeil Eestis uppunud 16 inimest. G4Si valvatavates randades juhtus viimane inimelu nõudnud õnnetus enam kui kümme aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles