Põhiseaduskomisjon toetas Tallinna valimissüsteemi muutmist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Pirita elaniku häälele märksa suurem kaal kui Lasnamäe elaniku omal. Pildil on Pirita valimisjaoskond eelmise kohalike omavalituse volikogu valimiste ajal.
Praegu on Pirita elaniku häälele märksa suurem kaal kui Lasnamäe elaniku omal. Pildil on Pirita valimisjaoskond eelmise kohalike omavalituse volikogu valimiste ajal. Foto: Raigo Pajula

Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas oma tänasel istungil õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut viia Tallinna valimissüsteem kooskõlla põhiseadusega.

Põhiseaduskomisjon leidis, et lähenevate kohalike valimiste kontekstis, kus võib kahtluse alla sattuda valimiste legitiimsus, on õiguskantsleri ettepaneku toetamine vältimatu, teatas riigikogu pressitalitus.

Samas ei asunud komisjon üheselt seisukohale, et praegune valimissüsteem Tallinnas, mis osaliselt põhineb linnaosade territoriaalse representatsiooni põhimõttele, on ilmtingimata väär ja mitte kooskõlas põhiseadusega.

Komisjoni liikmed avaldasid arvamust, et olulised on ka Tallinna linnaosade identiteedi ja kogukonnahuvide kaitse linnavolikogu valimistel.

«Edasiselt tuleb riigikogul muuta valimisseadust selliselt, et Tallinnas oleks valijatele kindlustatud ühelt poolt võrdsed võimalused oma huvide esindamiseks kui ka väiksemate linnaosade arengu tagamiseks volikogus,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde.

Õiguskantsleri ettepanek on riigikogu täiskogus arutusel tuleva nädala teisipäeval.

Õiguskantsler leidis oma 3. novembril riigikogule esitatud ettepanekus, et valimisringkondade moodustamine Tallinnas linnaosade kaupa ning mandaatide erijaotus valimisringkondade vahel on vastuolus valimiste ühetaolisuse ja proportsionaalsuse põhimõttega, kuivõrd Tallinna erinevais valimisringkondades on valija häälel erinev kaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles