Soomlased tungivad TTÜsse õppima

Piret Lakson
, Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Kolk
Alar Kolk Foto: Priit Simson

Soome tudengite arv kahekordistub Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) iga aastaga. Kui viis aastat tagasi oli soomlasi 10–15, siis nüüd on neid 200.


TTÜ rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Alar Kolgi sõnul meeldib soomlastele Tallinna lähedus, samuti tunnustavad Soome firmad tehnikaülikooli diplomit.

Ta lisas, et TTÜ populaarsus on tingitud osalt ka sellest, et haridussüsteemid on erinevad – kui Soome magistriõpe nõuab töökogemust, siis siin saab magistrisse õppima asuda kohe pärast bakalaureuseõppe lõpetamist.

«27. juunil algas sisseastumisdokumentide vastuvõtt, selle ajaga on Soome tudengeilt laekunud juba 20 avaldust,» rääkis Kolk ja lisas, et konkurents on väga tihe.

Ülikool on teinud soomlastele ka soodustusi – nii ei pea Soome abituriendid esitama inglise keele TOEFLi või IELTSi testi tulemusi, piisab headest hinnetest kooli lõputunnistusel.

Tehnikaülikooli õppemaks on 2000–3000 eurot aastas, mis on võrreldes muu maailmaga kõvasti odavam.

«Soomlastele tasuta õpet ette nähtud ei ole, riigieelarvelised kohad jäävad ikka oma riigi tudengitele,» ütles Kolk. Ülikooli jaoks on välistudengite arvelt saadud mõned miljonid eurod olulised, kuid kõige tähtsam on siiski rahvusvahelise võrgustiku loomine.

Peamiselt kandideerivad soomlased erialadele, kus on kodumaal väga tugev konkurents – ärindus, õigus ja rahvusvahelised suhted.


«Kui Soomes kandideerib 12 kohale 300 abiturienti, siis meie jaoks on väga olulised need, kes on sealt napilt välja jäänud, sest tegu on taibukate noortega,» lausus Kolk.

TTÜs on üldse 700 välistudengit 65 riigist. Näiteks Hiina tudengeid õpib tehnikaülikoolis juba pea sada.

«Ülikooli tehtavas marketingis paneme palju rõhku hiinlastele,» rääkis Kolk. «Käime Hiina koolides ja esitleme meie ülikoolis pakutavaid võimalusi.» Tema sõnul köidab hiinlasi võimalus õppida Euroopa Liidus.

Kolk ennustas, et viie aasta pärast õpib TTÜs juba ligi 2000 välistudengit.

Teistes Eesti suuremates ülikoolides on välistudengeid vähem. Eesti Maaülikoolis on neid 134, Tallinna Ülikoolis  172 ja Tartu Ülikoolis 424.

Sisseastujad eelistavad õigus- ja majanduserialasid

Esmaspäevast alates on ülikoolid vastu võtnud sisseastumisavaldusi, kolme päeva järel on populaarseimad erialad nelja suurema ülikooli peale õigus- ja majandusteadus.

Õiguse erialale on enim sisseastumisavaldusi laekunud Tartu Ülikoolile, ligi 500. Tallinna Ülikoolis on juura õppekava bakalaureuseõppes menukuselt riigiteaduste järel teisel kohal.

Tartu Ülikoolis on majandusteaduse õppimiseks avalduse teinud üle 200 noore. Maaülikoolis on siiani kõige rohkem soovijaid olnud ökonoomika ja ettevõtluse õppekavale. Ka TTÜs on enim avaldusi laekunud majandusteaduskonda, ärinduse erialale astumiseks.

Kolmapäeva pärastlõunaks oli Tartu Ülikoolile esitatud üle 5600, Tallinna Tehnikaülikoolile üle 4300, Tallinna Ülikoolile üle 3200 ja maaülikoolile ligi 2000 sisseastumisavaldust. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles