Keila väikesed iluvõimlejad jäävad linna toetusest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Aidi viieaastasele tütrele Liinale (vasakul) ja kümnesele Janale meeldib iluvõimlemistrennis käia. Ent järgmisest aastast peab Liina ehk treeningud katkestama, sest Keila linn jätab lapse huviringi rahast ilma.
Kati Aidi viieaastasele tütrele Liinale (vasakul) ja kümnesele Janale meeldib iluvõimlemistrennis käia. Ent järgmisest aastast peab Liina ehk treeningud katkestama, sest Keila linn jätab lapse huviringi rahast ilma. Foto: Liis Treimann

«Emme, millal ma uuesti iluvõimlemistrenni lähen?» küsib väike Liina. Ema süda ei luba lapsele öelda, et järgmisest aastast ehk enam ei saagi minna, sest Keila linn jätab eelkooliealised lapsed huviringi rahast ilma.



Praegu maksab Kati Aid tütarde treeningute eest kokku 750 krooni kuus. Kümneaastane Jana harjutab neli korda nädalas poolteist tundi, viiene Liina kolm korda nädalas tund aega.

Järgmisest aastast peaks Aid hakkama Liina treeningute eest maksma 1000 krooni ja Jana treeningute eest 450 krooni kuus. «See on ebaõiglane, et noorema tütre eest pean maksma poole rohkem,» ütles Aid. «Tahan, et Liina treeninguid jätkaks, ent summa on tõesti suur.»

Hoop rahakotile

Kui seni arvestati Keilas iluvõimlemise kui spordialaga, millega laps peab alustama varajases eas, siis järgmisest aastast loob linn ühtsed tingimused kõigile huvitegevustele.

Keila abilinnapea Eike Käsi sõnul muudeti rahastamise põhimõtteid, et luua kõigile võrdsed võimalused – praegu olevat rahastamine liiga spordikeskne. «Ei ole vahet, kas laps tantsib, laulab või käib käsitööringis,» rääkis Käsi.

Kuna eelkooliealiste laste huvitegevus käib suuresti lasteaias, ei näinud linn ka vajadust nelja- kuni kuueaastastele poistele ja tüdrukutele eraldi pearaha maksta. «Meie eesmärk on õilis,» kinnitas Käsi.

Keila spordiklubi Triumf juhi Ege Soidla ja Sistrumi juhi Sirja Aija sõnul on aga tegu absurdse olukorraga. Aija võimlemisklubis käib 76 last, kellest ligi pooled on eelkooliealised.

Uus kord tähendab, et kui lapsevanematel ei ole senisest rohkem raha välja käia, on Aija sunnitud võimlemisklubi uksed kinni panema. «Kui vaatan laste võidetud karikaid ja medaleid, siis on kahju,» ütles Aija.

Praegu maksab Keila linn huviringidele iga lapse eest pearaha olenevalt treeningutundide arvust 2300–5700 krooni aastas. Võimlemisklubi Triumf juhi Ege Soidla sõnul lisavad nelja- kuni kuueaastaste laste vanemad omalt poolt 350 krooni kuus.

Soidla ei kujuta ette, et vanemad peaksid iga kuu kergendama rahakotti tuhande krooni võrra ehk välja käima senisest kolm korda suurema summa.

Lõviosa iluvõimlejate treeningukuludest läheb saali üürile. «Aga nüüd, kui linn enam pearaha ei maksa, ei saa ma saaliüüri tasuda,» tõdes Soidla. Lastevanemate makstavat summat ei tahaks ta samas tõsta. «Väikesed iluvõimlejad on saanud minu pereks,» ütles ta.

Väike lootus


Nelja-aastase Hannabeli ema Helena Kumpan nentis, et üritab tütart nii kaua kui võimalik trenni viia. «Ühel õhtul ta näitas, et õppis hundiratta selgeks, ja nüüd ainult keerutabki põrandal ringi,» rääkis ta.

Abilinnapea Käsi sõnul jääb huviringide ja klubide juhtidel, kes lasteaialastega tegelevad, siiski võimalus – lisaks pearahale maksab Keila ka kultuuritegevustoetust.

Sistrumi juht Aija peab aga kultuuritegevustoetust õhu peale lootmiseks. Paar aastat tagasi taotles naine sealt raha klubile Tampere võimlemisfestivalile minekuks. «Toona ei saanud ma sentigi,» märkis Aija.

Kommentaar

Janika Mölder, iluvõimlemis­treener ja endine tippvõimleja:

Rahastamine ei ole ainult Keila, vaid kõikide iluvõimlemisega tegelevate spordiklubide mure. Mõeldakse küll, et on odav spordiala, ent võimlemiseks on vaja üürida saal. Võib ju toppida sada inimest korraga ühte ruumi, kuid see oleks utoopiline.

Olen nõus, et kui Keila jätab ringirahast ilma nelja- kuni kuueaastased lapsed, võivad spordiklubid uksed kinni panna. Lapsevanemate käest saaks rohkem raha ju küsida, ent mingist piirist üle minna ei saa.
Tegu on keerulise olukorraga, sest kõige õigem aeg iluvõimlemisega alustada on just nelja-aastaselt. Spordiklubi Triumf on arvestatav klubi, nad käivad võistlustel ja on heal tasemel.

Oleks tegu suurte klubidega, elaks ehk ringiraha mure üle, ent väikestele klubidele, nagu Triumf ja Sistrum, muudab uus rahastamise skeem olukorra keeruliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles