Maripuu: Muuga inimeste tervist peab kaitsma omavalitsus

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Muuga sadamale.
Vaade Muuga sadamale. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaalminister Maret Maripuu selgitas riigikogus, et Muuga sadama mõjupiirkonnas elavate inimeste tervise kaitsest rääkides ei tohi ära unustada, et asjakohased meetmed kuuluvad eelkõige vastavate kohalike omavalitsuste pädevustesse.

Seega on need siis Muuga sadama mõjupiirkonna puhul Viimsi valla, Maardu linna ja Jõelähtme valla peaülesanneteks, vahendas ministri seisukohta riigikogu pressiesindaja.

«Nemad peavad kõiki, ka majanduslikke tegevusi planeerides ja ellu viies eelkõige mõtlema, kuidas see mõjub kohalike inimeste tervisele. Muuga sadama territooriumil on alates 1993. aastast tehtud mitmeid uuringuid ja tervisekaitseinspektsioon on andnud ekspertarvamusi koos ettepanekutega ligi 40 juhul,» selgitas minister.

Maripuu vastas riigikogu liikmete Valdur Lahtvee, Marek
Strandbergi, Mart Jüssi, Aleksei Lotmani, Maret Merisaare ja Toomas Trapido  25. septembril esitatud arupärimisele elanike tervise kaitse kohta.

Arupärijad viitasid Viimsi valla, Maardu linna ja Jõelähtme valla elanike võimalikele ohtudele, mis tulenevad Muuga sadamas toimuvast väetiste, kütuste, kemikaalide ja söe
käitlemisest.

«Rääkides elanike tervise kaitstusest Muuga sadama piirkonnas, on vaja rakendada kõiki keskkonnakaitsealaseid meetmeid, kaitsmaks keskkonda ja seeläbi ka inimeste tervist, sest kui õhk, vesi, pinnas ja muu säärane on puhas ning vastab kehtestatud nõuetele, on ka inimeste tervis kaitstum. Väga hoolikalt tuleb jälgida, et tööstusettevõtted täidavad kõiki ettekirjutusi – nii keskkonnaalaseid kui ka eriti neid, mis on seotud suurõnnetuste ohuga,» rõhutas Maripuu.

Sotsiaalministeeriumis on välja töötatud rahvastiku tervise arengukava aastateks 2009–2020 ja rahvastiku tervise arengukava 2009–2020 rakendusplaan aastateks 2009–2012. Nendes on kavandatud üldised suunad keskkonna tervise arendamiseks, sealhulgas ka meetmed rahva tervise kaitseks.

«Selleks aga, et saavutada edu keskkonna tervise arendamisel, ei pea mõtlema ja tegutsema üksnes riigi tasemel. Piirkonna iseärasusi teavad ikkagi kõige paremini kohalikud omavalitsused,» väitis Maripuu.

«Juhul, kui kohalikud omavalitsused näevad, et Muuga sadamast lähtuvate riskide vähendamiseks ja seeläbi ka inimeste ja keskkonna tervise kaitseks on otstarbekas muuta õigusruumi riigi tasemel, siis sotsiaalministeerium on igati nõus ettepanekuid arutama ning neid vajadusel ka valitsusse viima,» kinnitas minister.

«Keskkonna tervise meetmete rakendamine, see tähendab rahvastiku tervise arengukava elluviimine, saab toimuda üksnes erinevate osapoolte koostöös ning tihedas seoses teiste valdkondade arengukavadega,» leidis minister Maripuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles