Kaitseministeerium leidis kallinenud võidusamba raha oma vahenditest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vabadussõja võidusamba ehitus läks kokku maksma 8,5 miljonit eurot ehk umbes 1,47 miljonit esialgu kavandatust rohkem. Kaitseministeerium on selle vahe oma eelarvest katnud ning nõuab osa raha kohtu korras tagasi ebaõnnestunud Tšehhi ehitajalt Sans Souci.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles Postimees.ee`le, et majandussurutise ja ehitushindade langemise ajal läksid mitmed ministeeriumi tehtud ehitusprojektid plaanitust odavamaks ning selle arvelt leiti ka lisaraha võidusamba remonditöödeks.

«Võidusamba lõplikku kogumaksumust kergitas ka Sans Souci tehtud praak algse valgustus- ja elektrisüsteemi rajamisel,» märkis Kuimet. « Need ümberehitamise kulud nõuab ministeerium teatavasti Tšehhi firmalt tagasi.»

8,5 miljoni euro suurune maksumus sisaldab nii monumendi enda rajamise kui ümbritseva maa-ala väljaehitamisega seotu kulusid. 500 000 eurot kulus uue valgustus- ja elektrisüsteemi rajamisele. Selle raha kavatsebki kaitseministeerium Sans Souci`lt arbitraažikohtu kaudu tagasi saada.

Kuimet ütles, et kuna vaidlus Tšehhi firmaga arbitraažikohtus on alles pooleli, siis ei saa kaitseministeerium seda küsimust täpsemalt kommenteerida.

Vabadussõja võidusamba ehitamiseks löödi kopp maase 2008. aasta juulis ning sammas avati pidulikult 2010. aasta 22. juuni õhtul. Pärast seda hakkasid aga rajatist kimbutama mitmesugused viperused, mis olid suuresti tingitud Sans Souci ehituspraagist.

2008. aasta sügisel ütles tollane kaitseminister Jaak Aaviksoo, et võidusamba kogumaksumus jääb alla 100 miljoni krooni ehk 6,4 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles