Koolide õhtused lisaklassid jäävad lastevaeseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmed Tallinna koolid, mis peavad koduläheduse põhimõttel määratud lastele avama lisaklassi, tõdevad nüüd, et sellesse klassi on end kinnitanud väga vähe lapsi.

Pirita majandusgümnaasiumis, kuhu haridusameti suunamiste järel tekkis ka neljas 1. klass, on seis veel väga segane. «Lisaklassitäis nende laste nimesid, kes haridusameti poolt nimetati – näib, et neist on meile tulemas umbes kümmekond,» sõnas kooli direktor Rita Rumm.

«Kes on saanud mujale kooli, kes on niinimetatud «surnud hinged»,» pidas ta põhjuseks. «Praegu on tõesti väga kummaline. Tung oli suur, aga lõppkokkuvõttes jääb ikkagi… Ma arvan, et lapsevanemad leidsid teisi variante vahepeal ja kasutasid neid ära,» arvas ta, pidades mujale mineku põhjuseks soovimatust last lõunasse vahetusse panna.

Ta arvas, et pärast 22. juunit on siiski kooli juurde tulemas lapsi, kes lootsid kuskile mujale saada.
«Meil on Muuga ootamas, ma usun, et sealt tuleb kuigipalju lapsi juurde, aga millegipärast ikkagi arvan, et päris täis seda neljandat klassikomplekti ei saa.»

«Ega hea pole, kui klass väiksem jääb. Ideaalne oleks nii ruumi kui raharessursi osas, kui need kümmekond saaksime juurde panna nendele kolmele klassile, aga paraku seadus seda vist ei luba sellist erandit teha, see lahendaks muidugi palju ära,» arutles Rumm.

Sama segadus on tegelikult ka Nõmme koolides. Rahumäe põhikoolis on «lukus» kolme 26-lapselise klassi nimekirjad, kuid haridusameti otsusega juurde lisatud neljandasse klassi on end kinnitanud vaid viis last. «Vaevalt, et see klass avatakse,» sõnas kooli direktor Matti Martinson. «Ma ei usu, et Tallinna linn suudab sellist klassi finantseerida, pealegi kui teistes koolides on vabu kohti küll.»

Neljas klass pole ilmselt väga populaarne ka seetõttu, et see saaks koolis tunde alustada alles kella 14st. Kaks klassi alustab Rahumäe põhikoolis õppetööd kell pool 9, kolmas alustab jooksvalt ruumide vabanedes, aga mitte hiljem kui kell 12.

Väiksed klassid kokku korjata

«Oleme direktoritega omavahel konsulteerinud ja samamoodi ei ole ühes komplektis klassitäit õpilasi Nõmme põhikoolis ning Nõmme gümnaasiumis. Need tuleks kokku korjata ja otsustada, kuhu see klass pannakse, kus on kõige soodsamad tingimused õpilastele ja nende vanematele,» rääkis Martinson. «Eelistada tuleks hommikupoolset kellaaega.»

Kõige rohkem on praegu ruumi Pääsküla gümnaasiumis.

Haridusameti üldhariduse osakonna juhataja Viivi Lokk ütles, et praegu on veel vara selliseid otsuseid teha juba seetõttu, et alates 22. juunist, mil Tallinna lapsevanemad peavad lapsele koolikoha lõplikult kinnitanud olema, saavad hakata Harjumaa lapsevanemad esitama kooliastumise soove.

«Ma ei usu, et sellise õpilaste arvuga klassi on koolijuhil mõistlik avada,» arvas ka Lokk, et 5 või 10 õpilasega klass jääb liiga väikeseks. «Praegu on vara, aga ma arvan, et küll need mõistlikud otsused tulevad.»

Otsused tegemata

«Meil on ruumi kahele klassile olnud viimased üheksa aastat. Aga me avame täpselt nii palju klasse, kui lapsi tuleb. Ma arvan, et tõenäoliselt tuleb üks lisaklass teha,» ütles Nõmme põhikooli direktor Ardi Paul. Praeguseks on kooli kirja pandud 76 last ja ühes klassis tohib vastavalt seadusele olla maksimaalselt 26 õpilast.

Kas lisaklass tuleb õhtuses vahetuses, pole samuti kool veel otsustanud, kuid õpetajad on juba leitud. «Igal juhul on meie eelistus mitte lõunast vahetust teha. See on hariduse, laste ja vanemate seisukohalt kõige õigem,» sõnas Paul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles